INGREDIENCIE
-
2 konzervy krájané talianske paradajky
-
½ litra slepačí vývaralebo 1 slepačí bujón a ½ litra vody
-
10 g čerstvá bazalka
-
1 strúčik cesnak
-
1 ks cibuľa
-
1 čl hnedý cukor
-
2 pl olivový olej
-
½ čl provensálske korenie
-
štipka morská soľ
-
čierne koreniemleté
-
Na dozdobenie
-
30 g parmezánstrúhaný
-
100 g
-
čerstvá bazalka
-
Príloha - cesnakové bruschetty
-
1 ks špaldová bageta
-
2 pl olivový olej
-
1 strúčik cesnak
-
morská soľ
O RECEPTE
Odkiaľ sa k nám skutočne vzala paradajková polievka a kto ju preslávil?
Prvá oficiálna zmienka pochádza z roku 1872 a objavila sa v kuchárskej knihe Američanky Marie Parloa. No svoj úspech si paradajková polievka naplno vychutnala po tom, čo pán Campbell rozbehol biznis s kondenzovanou verziou paradajkovej polievky, ktorú dnes pozná hádam každý práve vďaka kráľovi pop-artu, Andymu Warholovi.
Prečo veľa receptov tvrdí, že sa jedná o pravú taliansku polievku, keď nás história zavedie do Ameriky?
Pravdepodobne príbeh talianskej verzie paradajkovej polievky sa začal písať v 19. storočí, kedy sa v Taliansku stali paradajky veľkým hitom domácej kuchyne pod názvom PAPPA AL POMODORO, ktorej základnou ingredienciou sa stali kocky na hrubo pokrájaného osmaženého toskánskeho chleba zaliateho vodou, paradajkovým pyré a dochutené ďalšími ingredienciami, ktoré sú aj dnes základom každej kvalitnej paradajkovej polievky s parmezánom.
Tak či onak, receptov na paradajkovú polievku je neúrekom, treba si nájsť tú svoju, do ktorej sa zamilujete. Jeden takýto recept som si pre vás pripravila:-)
POSTUP
1
Hotovo
5 minút
|
Cibuľu nakrájame na drobno a opražíme na olivovom oleji potom pridáme roztlačený cesnak. |
2
Hotovo
15 minút
|
Zakrátko do hrnca k cibuľke a k cesnaku pridáme paradajky a nadrobno nakrájanú bazalku. Prilejeme pripravený vývar. |
3
Hotovo
10 minút
|
Cesnakové bruschettyAko prílohu k polievke si pripravíme cesnakové bruschetty. |
4
Hotovo
|
ServírovaniePolievku podávame s postrúhaným parmezánom, čerstvou bazalkou a cesnakovými bruschetami. |