0 0
Paradajková polievka s parmezánom

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
2 konzervy krájané talianske paradajky
½ litra slepačí vývar alebo 1 slepačí bujón a ½ litra vody
10 g čerstvá bazalka
1 strúčik cesnak
1 ks cibuľa
1 čl hnedý cukor
2 pl olivový olej
½ čl provensálske korenie
štipka morská soľ
čierne korenie mleté
Na dozdobenie
30 g parmezán strúhaný
100 g mozzarela
čerstvá bazalka
Príloha - cesnakové bruschetty
1 ks špaldová bageta
2 pl olivový olej
1 strúčik cesnak
morská soľ

NUTRIČNÁ HODNOTA

1 porcia
235 kcal
Kalórie
12,1 g
Bielkoviny
12,3 g
Sacharidy
10,9 g
Cukry
13,8 g
Tuky
7,2 g
Nasýtené mastné kyseliny
1,8 g
Vláknina
1,7 g
Soľ

Paradajková polievka s parmezánom

druh jedla
  • Bez lepku
  • Vegetariánske
kuchyňa

PAPPA AL POMODORO alebo nie je paradajková polievka ako polievka.

  • 30 min.
  • porcie 3
  • jednoduchý

INGREDIENCIE

  • Na dozdobenie

  • Príloha - cesnakové bruschetty

O RECEPTE

zdieľať

Odkiaľ sa k nám skutočne vzala paradajková polievka a kto ju preslávil?

Prvá oficiálna zmienka pochádza z roku 1872 a objavila sa v kuchárskej knihe Američanky Marie Parloa. No svoj úspech si paradajková polievka naplno vychutnala po tom, čo pán Campbell rozbehol biznis s kondenzovanou verziou paradajkovej polievky, ktorú dnes pozná hádam každý práve vďaka kráľovi pop-artu, Andymu Warholovi.

Prečo veľa receptov tvrdí, že sa jedná o pravú taliansku polievku, keď nás história zavedie do Ameriky?

Pravdepodobne príbeh talianskej verzie paradajkovej polievky sa začal písať v 19. storočí, kedy sa v Taliansku stali paradajky veľkým hitom domácej kuchyne pod názvom PAPPA AL POMODORO, ktorej základnou ingredienciou sa stali kocky na hrubo pokrájaného osmaženého toskánskeho chleba zaliateho vodou, paradajkovým pyré a dochutené ďalšími ingredienciami, ktoré sú aj dnes základom každej kvalitnej paradajkovej polievky s parmezánom.

Tak či onak, receptov na paradajkovú polievku je neúrekom, treba si nájsť tú svoju, do ktorej sa zamilujete. Jeden takýto recept som si pre vás pripravila:-)

POSTUP

1
Hotovo
5 minút

Cibuľu nakrájame na drobno a opražíme na olivovom oleji potom pridáme roztlačený cesnak.

2
Hotovo
15 minút

Zakrátko do hrnca k cibuľke a k cesnaku pridáme paradajky a nadrobno nakrájanú bazalku. Prilejeme pripravený vývar.
Okoreníme, osolíme, pridáme cukor a 15 minút povaríme.

3
Hotovo
10 minút

Cesnakové bruschetty

Ako prílohu k polievke si pripravíme cesnakové bruschetty.
Špaldovú bagetu si rozkrájame na koliečka potrieme zmesou, ktorú sme si pripravili z olivového oleja a cesnaku, posolíme, dáme do rozohriatej trúby a pečieme na 180 °C 10 minút.

4
Hotovo

Servírovanie

Polievku podávame s postrúhaným parmezánom, čerstvou bazalkou a cesnakovými bruschetami.

Receptíkovo

kuskus so sojovym masom
ďalší recept
Kuskus so sójovým mäsom
kuskus so sojovym masom
ďalší recept
Kuskus so sójovým mäsom

Napíšte komentár

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here