INGREDIENCIE
-
800 g hovädzie zadné bez kosti
-
165 g slanina
-
3 vajce
-
100 g zavárané uhorky
-
2 čl dijonská horčica
-
1 cibuľaveľká
-
2 pl olivový olej
-
350 ml voda
-
morská soľ
-
čierne koreniemleté
-
Karí ryža
-
300 g ryža
-
2 pl olivový olej
-
60 g cibuľa
-
1 a ½ slepačí bujón
-
½ čl karí korenie
-
540 ml voda
O RECEPTE
Kulinárska špecialita z kráľovského dvora
Pripravte si doma tradičné španielske vtáčiky – hovädziu rolku plnenú slaninou, nakladanými uhorkami a vajíčkom. Toto kráľovské jedlo datuje svoje počiatky v 16. storočí, za vlády rímskonemeckého cisára a českého kráľa Rudolfa II.
Panovníkova matka milovala kulinárske špeciality, ktoré pripravovali na kráľovskom dvore tí najvychytenejší španielski kuchári. Ako jednu z kulinárskych špecialít pripravili práve teľacie rolky s plnkou – španielsku špecialitu, ktorá sa stala s viacerými obmenami neodmysliteľnou súčasťou tradičnej českej kuchyne.
POSTUP
1
Hotovo
10 minút
|
ŠPANIELSKE VTÁČIKY (V TLAKOVOM HRNCI)Hovädzieho mäsa si umyjeme, nakrájame na hrubšie plátky. Mäso naklepeme, nasolíme, posypeme mletým čiernym korením a potrieme horčicou. |
2
Hotovo
10 minút
|
Medzitým si uvaríme vajcia na tvrdo. |
3
Hotovo
15 minút
|
Na každý plátok mäsa dáme plátky slaniny, štvrtinu alebo polovicu uvareného vajca na tvrdo a sterilizovanú uhorku. Urobíme si rolky a zašijeme ich niťou, aby sa nerozpadli. |
4
Hotovo
10 minút
|
V tlakovom hrnci si rozpálime olej, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a orestujeme asi 5 minút. |
5
Hotovo
5 minút
|
Následne pridáme mäsové rolky, ktoré orestujeme z oboch strán. Podlejeme vodou, pridáme zbytok slaniny a sterilizovaných uhoriek, ktoré si nakrájame na malé kocky. |
6
Hotovo
60 minút
|
Tlakový hrniec si zakryjeme a varíme 50 minút. Po 50 minútach vypneme plameň a hrniec necháme, pokým sa z neho neuvoľní všetok tlak. |
7
Hotovo
5 minút
|
KARÍ RYŽA (V TLAKOVOM HRNCI)Ryžu si pripravíme v tlakovom hrnci. Cibuľu si nakrájame na malé kocky a dáme ju restovať do hrnca s olejom. |
8
Hotovo
5 minút
|
Následne vysypeme ryžu, ktorú poriadne premiešame, aby sa nám obalilo každé jedno zrnko. Zalejeme ju vodou, pridáme bujón, premiešame a hrniec uzatvoríme. |
9
Hotovo
15 minút
|
Hrniec uzatvoríme. Keď tlakový hrniec začne „pípať", stíšime plameň a ryžu necháme takto variť 7 minút. Po 7 minútach vypneme plameň a hrniec necháme, pokým sa z neho neuvoľní všetok tlak. |
10
Hotovo
|
ServírovanieŠpanielske vtáčky servírujeme prekrojené spolu s ryžou, ktorú môžeme preliať omáčkou. |