INGREDIENCIE
-
Špagety
-
200 g špagety
-
voda
-
morská soľ
-
Carbonara
-
75 g slaninaplátky
-
1 strúčik cesnak
-
100 g kyslá smotana
-
1 vajce
-
40 g parmezánstrúhaného
-
morská soľ
-
čierne korenie
-
Na dozdobenie
-
petržlenová vňať
O RECEPTE
Milovníci cestovín mi iste dajú za pravdu, že chuť špagiet carbonara jednoducho nikdy a nikde nie je tá istá. Rôzne ingrediencie v rôznom pomere v tých najrôznejších krajinách. Priznám sa, že špagety carbonara som ochutnala na mnohých miestach, no najviac mi zachutili na počudovanie v Anglicku.
Ako však vznikli tieto talianske cestoviny, ktoré sa originálne pripravujú z pancetty, syra pecorino alebo parmezánu, vajec, čerstvo namletého čierneho korenia a olivového oleja?
Príbeh o pôvode špagiet carbonara je nejasný
Dokonca prvé zmienky o jedle pod týmto názvom sa objavujú až v 50. rokoch minulého storočia. Teórii je mnoho, no ak sa na to pozrieme z etymologického hľadiska, základom slova carbonara je karbón, teda uhlie.
Existuje teória, že ho obľubovali baníci alebo že práve jedna z ingrediencií je hrubo namletého čierne korenie pripomínajúce uhoľné sadze.
Mne sa však páči iná teória, ktorá sa odvoláva na druhú svetovú vojnu, keď americkí vojaci priniesli prídely vajec a slaniny svojim talianskym priateľkám, ktoré im s láskou pripravovali carbonara z ľahko dostupných sušených cestovín.
I keď sa hovorí, že v tradičných talianskych carbonara by ste márne hľadali smotanu, ja si ju bez nich neviem ani predstaviť. Smotana im dodá jemnú krémovú chuť, ktorú si bezpochyby zamilujete aj vy.
POSTUP
1
Hotovo
20 minút
|
V dostatočne veľkom hrnci (hrniec, do ktorého sa špagety zmestia celé – takto sa nám uvaria pekne rovnomerne:-)) si dáme variť vodu, ktorú osolíme. Do vriacej vody vysypeme špagety – ktoré uvaríme „al dente“. |
2
Hotovo
15 minút
|
Medzitým si nakrájame na drobno slaninu a opražíme ju na väčšej panvici, potom pridáme roztlačený cesnak. |
3
Hotovo
5 minút
|
V miske si rozmiešame smotanu, vajíčka, parmezán, soľ a čerstvo namleté čierne korenie |
4
Hotovo
10 minút
|
Uvarené špagety scedíme a pridáme k opraženej slanine a cesnaku, premiešame, aby sa cestoviny obalili a pridáme zmes, ktorú sme si pripravili v miske. Špagety premiešame a varíme 3 minúty a ihneď servírujeme na tanier. |
5
Hotovo
|
ServírovanieŠpagety servírujeme v hlbokom tanieri posypané čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. |