0 0
Špagety carbonara

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
Špagety
200 g špagety
voda
morská soľ
Carbonara
75 g slanina plátky
1 strúčik cesnak
100 g kyslá smotana
1 vajce
40 g parmezán strúhaného
morská soľ
čierne korenie
Na dozdobenie
petržlenová vňať

NUTRIČNÁ HODNOTA

1 porcia
699 kcal
Kalórie
29,9 g
Bielkoviny
74,1 g
Sacharidy
3,4 g
Cukry
30,8 g
Tuky
15,8 g
Nasýtené mastné kyseliny
2,8 g
Vláknina
0,4 g
Soľ

Špagety carbonara

kuchyňa

Milovníci cestovín mi iste dajú za pravdu, že chuť špagiet carbonara jednoducho nikdy a nikde nie je tá istá.

  • 30 min.
  • porcie 2
  • jednoduchý

INGREDIENCIE

  • Špagety

  • Carbonara

  • Na dozdobenie

O RECEPTE

zdieľať

Milovníci cestovín mi iste dajú za pravdu, že chuť špagiet carbonara jednoducho nikdy a nikde nie je tá istá. Rôzne ingrediencie v rôznom pomere v tých najrôznejších krajinách. Priznám sa, že špagety carbonara som ochutnala na mnohých miestach, no najviac mi zachutili na počudovanie v Anglicku.

Ako však vznikli tieto talianske cestoviny, ktoré sa originálne pripravujú z pancetty, syra pecorino alebo parmezánu, vajec, čerstvo namletého čierneho korenia a olivového oleja?

Príbeh o pôvode špagiet carbonara je nejasný

Dokonca prvé zmienky o jedle pod týmto názvom sa objavujú až v 50. rokoch minulého storočia. Teórii je mnoho, no ak sa na to pozrieme z etymologického hľadiska, základom slova carbonara je karbón, teda uhlie.

Existuje teória, že ho obľubovali baníci alebo že práve jedna z ingrediencií je hrubo namletého čierne korenie pripomínajúce uhoľné sadze.

Mne sa však páči iná teória, ktorá sa odvoláva na druhú svetovú vojnu, keď americkí vojaci priniesli prídely vajec a slaniny svojim talianskym priateľkám, ktoré im s láskou pripravovali carbonara z ľahko dostupných sušených cestovín.

I keď sa hovorí, že v tradičných talianskych carbonara by ste márne hľadali smotanu, ja si ju bez nich neviem ani predstaviť. Smotana im dodá jemnú krémovú chuť, ktorú si bezpochyby zamilujete aj vy.

POSTUP

1
Hotovo
20 minút

V dostatočne veľkom hrnci (hrniec, do ktorého sa špagety zmestia celé – takto sa nám uvaria pekne rovnomerne:-)) si dáme variť vodu, ktorú osolíme. Do vriacej vody vysypeme špagety – ktoré uvaríme „al dente“.

2
Hotovo
15 minút

Medzitým si nakrájame na drobno slaninu a opražíme ju na väčšej panvici, potom pridáme roztlačený cesnak.

3
Hotovo
5 minút

V miske si rozmiešame smotanu, vajíčka, parmezán, soľ a čerstvo namleté čierne korenie

4
Hotovo
10 minút

Uvarené špagety scedíme a pridáme k opraženej slanine a cesnaku, premiešame, aby sa cestoviny obalili a pridáme zmes, ktorú sme si pripravili v miske. Špagety premiešame a varíme 3 minúty a ihneď servírujeme na tanier.

5
Hotovo

Servírovanie

Špagety servírujeme v hlbokom tanieri posypané čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Receptíkovo

domaci hamburger
predchádzajúci recept
Domáci šťavnatý hamburger
fit zeleninové placky
ďalší recept
Zeleninové fit placky
domaci hamburger
predchádzajúci recept
Domáci šťavnatý hamburger
fit zeleninové placky
ďalší recept
Zeleninové fit placky

Napíšte komentár

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here