0 0
Špagety amatriciana

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
Špagety
240 g špagety
voda
morská soľ
Omáčka amatriciana
100 g slanina varená
400 g krájané talianske paradajky v konzerve
1 cesnak strúčik
1 cibuľa menšia
2 pl olivový olej
morská soľ
čierne korenie mleté
štipka chilli štipka
Na dozdobenie
30 g pecorino
petržlenová vňať

NUTRIČNÁ HODNOTA

1 porcia
788 kcal
Kalórie
28,6 g
Bielkoviny
98,5 g
Sacharidy
14,3 g
Cukry
28,4 g
Tuky
11,5 g
Nasýtené mastné kyseliny
6,2 g
Vláknina
4,2 g
Soľ

Špagety amatriciana

kuchyňa

Tento jedinečný a zároveň jednoduchý recept bol pôvodne tvorený iba 3 základnými ingredienciami.

  • 40 min.
  • porcie 2
  • jednoduchý

INGREDIENCIE

  • Špagety

  • Omáčka amatriciana

  • Na dozdobenie

O RECEPTE

zdieľať

Cestoviny, do ktorých sa zamilovala aj Julia Roberts

Po prvýkrát som tieto jedinečné cestoviny amatriciana ochutnala na prekvapenie v New Yorku a odvtedy som si ich chuť jednoducho zamilovala. Tak ako Julia Roberts si kúsok po kúsku začala naplno vychutnávať  svoj život a  zamilovala si chute talianskej kuchyne (vo filme Jedz, modli sa a miluj) a cestovín amatriciana, tak si ich  určite, nielen kvôli rýchlej príprave ale i neskutočnej chuti, zamilujete aj vy.

Vždy ma fascinuje, ako sa každá talianska omáčka podáva so špeciálnym a presne zadefinovaným tvarom cestovín a ani v tomto prípade tomu, samozrejme, nebude inak. V hlavných úlohách sa predstavia klasické špagety alebo bucantini (tzv. špagety s dierou).

 

Recept z talianskej dediny Amatriciana

Cestoviny nesú názov malebnej talianskej dediny Amatriciana, ktorá bola, žiaľ, pred pár rokmi zničená zemetrasením. Tento jedinečný a zároveň jednoduchý recept bol pôvodne tvorený iba 3 základnými ingredienciami a to guanciale (talianska neúdená slanina, syr a paradajky, ako inak talianske). Avšak kľúčovou zložkou na prípravu tohto jedla zostáva práve pecorino – špeciálny taliansky syr vyrábaný z ovčieho milenka, bez ktorého by chuť omáčky amatriciana nebula autentická.

Prvé recepty na paradajkové omáčky s cestovinami pochádza od talianskeho šéfkuchára Francesca Leonardiho, ktorý svoj recept na špagety amatriciana servíroval na bankete  pre  panovníka Františka I. v roku 1816.

Dnes si toto skvelé jedlo, môžete pripraviť na romantickú večeru strávenú doma pri sledovaní filmu Jedz, modli sa a miluj, alebo len tak, pretože milujete cestoviny:-)

 

POSTUP

1
Hotovo
15 min.

Do dostatočne veľkého hrnca (hrniec, do ktorého sa špagety zmestia celé – takto sa nám uvaria pekne rovnomerne) si dáme variť vodu, ktorú osolíme. Do vriacej vody vysypeme špagety – ktoré uvaríme „al dente“.

2
Hotovo
10 min.

Cibuľu a slaninu si nakrájame na malé kocky opražíme na väčšej panvici na olivovom oleji, pokým nám cibuľa nezružovie. Potom pridáme roztlačený cesnak, ktorý pražíme spolu so slaninou a cibuľou asi ďalšiu minútu. Následne pridáme paradajky z plechovky, ktoré sme si prepasírovali cez sitko na halušky a pridáme čierne korenie, štipku chilli a soľ. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme 3 minúty.

3
Hotovo
2 min.

Potom pridáme roztlačený cesnak, ktorý pražíme spolu so slaninou a cibuľou asi ďalšie 2 minúty.

4
Hotovo
8 min.

Následne pridáme paradajky z plechovky, ktoré sme si prepasírovali cez sitko na halušky a pridáme čierne korenie a soľ. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme 3 minúty.

5
Hotovo

Uvarené cestoviny scedíme a dáme si ich do väčšej misky, pridáme k nim zmes, ktorú sme si pripravili v panvici a poriadne premiešame, aby sa cestoviny obalili.

6
Hotovo

Servírovanie

Špagety servírujeme v hlbokom tanieri posypané čerstvo nastrúhaným syrom pecorino s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Receptíkovo

bezlepkové muffiny
predchádzajúci recept
Bezlepkové čerešňovo-pomarančové muffiny
smotanový pohár
ďalší recept
Smotanový dezert
bezlepkové muffiny
predchádzajúci recept
Bezlepkové čerešňovo-pomarančové muffiny
smotanový pohár
ďalší recept
Smotanový dezert

Napíšte komentár