INGREDIENCIE
-
Špagety
-
240 g špagety
-
voda
-
morská soľ
-
Omáčka amatriciana
-
100 g slaninavarená
-
400 g krájané talianske paradajkyv konzerve
-
1 cesnakstrúčik
-
1 cibuľamenšia
-
2 pl olivový olej
-
morská soľ
-
čierne koreniemleté
-
štipka chillištipka
-
Na dozdobenie
-
30 g pecorino
-
petržlenová vňať
O RECEPTE
Cestoviny, do ktorých sa zamilovala aj Julia Roberts
Po prvýkrát som tieto jedinečné cestoviny amatriciana ochutnala na prekvapenie v New Yorku a odvtedy som si ich chuť jednoducho zamilovala. Tak ako Julia Roberts si kúsok po kúsku začala naplno vychutnávať svoj život a zamilovala si chute talianskej kuchyne (vo filme Jedz, modli sa a miluj) a cestovín amatriciana, tak si ich určite, nielen kvôli rýchlej príprave ale i neskutočnej chuti, zamilujete aj vy.
Vždy ma fascinuje, ako sa každá talianska omáčka podáva so špeciálnym a presne zadefinovaným tvarom cestovín a ani v tomto prípade tomu, samozrejme, nebude inak. V hlavných úlohách sa predstavia klasické špagety alebo bucantini (tzv. špagety s dierou).
Recept z talianskej dediny Amatriciana
Cestoviny nesú názov malebnej talianskej dediny Amatriciana, ktorá bola, žiaľ, pred pár rokmi zničená zemetrasením. Tento jedinečný a zároveň jednoduchý recept bol pôvodne tvorený iba 3 základnými ingredienciami a to guanciale (talianska neúdená slanina, syr a paradajky, ako inak talianske). Avšak kľúčovou zložkou na prípravu tohto jedla zostáva práve pecorino – špeciálny taliansky syr vyrábaný z ovčieho milenka, bez ktorého by chuť omáčky amatriciana nebula autentická.
Prvé recepty na paradajkové omáčky s cestovinami pochádza od talianskeho šéfkuchára Francesca Leonardiho, ktorý svoj recept na špagety amatriciana servíroval na bankete pre panovníka Františka I. v roku 1816.
Dnes si toto skvelé jedlo, môžete pripraviť na romantickú večeru strávenú doma pri sledovaní filmu Jedz, modli sa a miluj, alebo len tak, pretože milujete cestoviny:-)
POSTUP
1
Hotovo
15 min.
|
Do dostatočne veľkého hrnca (hrniec, do ktorého sa špagety zmestia celé – takto sa nám uvaria pekne rovnomerne) si dáme variť vodu, ktorú osolíme. Do vriacej vody vysypeme špagety – ktoré uvaríme „al dente“. |
2
Hotovo
10 min.
|
Cibuľu a slaninu si nakrájame na malé kocky opražíme na väčšej panvici na olivovom oleji, pokým nám cibuľa nezružovie. Potom pridáme roztlačený cesnak, ktorý pražíme spolu so slaninou a cibuľou asi ďalšiu minútu. Následne pridáme paradajky z plechovky, ktoré sme si prepasírovali cez sitko na halušky a pridáme čierne korenie, štipku chilli a soľ. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme 3 minúty. |
3
Hotovo
2 min.
|
Potom pridáme roztlačený cesnak, ktorý pražíme spolu so slaninou a cibuľou asi ďalšie 2 minúty. |
4
Hotovo
8 min.
|
Následne pridáme paradajky z plechovky, ktoré sme si prepasírovali cez sitko na halušky a pridáme čierne korenie a soľ. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme 3 minúty. |
5
Hotovo
|
Uvarené cestoviny scedíme a dáme si ich do väčšej misky, pridáme k nim zmes, ktorú sme si pripravili v panvici a poriadne premiešame, aby sa cestoviny obalili. |
6
Hotovo
|
ServírovanieŠpagety servírujeme v hlbokom tanieri posypané čerstvo nastrúhaným syrom pecorino s nasekanou petržlenovou vňaťou. |