INGREDIENCIE
-
Bolonská omáčka
-
360 g mleté mäsomix
-
100 g cibuľa
-
130 g slaninaalebo pancetta
-
130 g mrkva
-
100 g celer
-
strúčik cesnak
-
30 g parmezánstrúhaný
-
400 g krájané talianske paradajkyv konzerve
-
4 čl korenia na špagety
-
1 čl hnedý cukor
-
250 ml voda
-
10 lístkov čerstvá bazalka
-
2 pl olivový olej
-
morská soľ
-
CESTOVINY
-
250 g tagliatelle
-
1 l voda
-
morská soľ
-
NA DOZDOBENIE
-
15 g parmezánstrúhaný
O RECEPTE
Špagety bolognese sú jedným z najznámejších talianskych receptov na celom svete, no v Bologni by ste ich pod týmto názvom hľadali márne. Namiesto nich by ste v jedálnych lístkoch našli tagliatelle al ragú či ragú alla bolognese, ktoré sú po celom svete známe pod názvom bolonské špagety.
História bolonskej omáčky sa začala koncom 18. storočia. Prvá zmienka o termíne „alla bolognese“ sa objavila v kuchárskej knihe Pellegrina Artusiho, publikovanej v roku 1891. Tento kuchársky bestseller obsahoval takmer 800 receptov a položil základy jedného z najslávnejších a najobľúbenejších receptov dnešnej doby.
Špagety, makaróny, tagliatelle…
Zmena základnej zložky receptu nastala na začiatku dvadsiateho storočia, keď sa gastronomickí odborníci rozhodli nahradiť pôvodné makaróny za cestoviny tagliatelle. Dôvod je prostý, bolonská omáčka sa príliš dobre nedrží na tenkých cestovinách.
Tak či onak, krása talianskej kuchyne je práve v jej jednoduchosti a v nezabudnuteľnej kombinácií chutí, ktorá každým sústom pripomína slnečné Taliansko. Možno i preto sú dnes talianske recepty jedny z najvyhľadávanejších na svete.
POSTUP
1
Hotovo
15 minút
|
Najprv si nakrájame cibuľu a slaninu na malé kocky a restujeme na olivovom oleji asi 7 minút, následne pridáme pretlačený cesnak a restujeme asi minútu. |
2
Hotovo
15 minút
|
Medzitým si nakrájame na malé kocky mrkvu a celer, ktoré pridáme do panvice k slanine, cibule a cesnaku. Spolu restujeme ďalších 5 minút. |
3
Hotovo
5 minút
|
Následne do zmesi pridáme mleté mäso, dôkladne premiešame a ďalej zmes restujeme asi 5 minút. |
4
Hotovo
30 minút
|
Pridáme vodu a zmes povaríme 30 minút. |
5
Hotovo
35 minút
|
Potom pridáme paradajky, korenie, nasekanú bazalku, cukor, strúhaný parmezán a za občasného miešania varíme omáčku na miernom ohni asi 30 minút. Na záver, ak je potrebné omáčku dosolíme. |
6
Hotovo
15 minút
|
TAGLIATELLEKu koncu varenia omáčky si pripravíme tagliatelle. Do hrnca si dáme variť vodu, ktorú osolíme a privedieme do varu. Do vriacej vody vysypeme cestoviny – ktoré uvaríme „al dente“. (Najlepšie sa pridržiavať času uvedeného na obale cestovín.) |
7
Hotovo
|
Tagliatelle dáme do hlbokého taniera, pridáme omáčku bolognese a posypeme nastrúhaným parmezánom. |