0 0
Bolonské špagety alebo ragù alla bolognese

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
Bolonská omáčka
360 g mleté mäso mix
100 g cibuľa
130 g slanina alebo pancetta
130 g mrkva
100 g celer
strúčik cesnak
30 g parmezán strúhaný
800 g krájané talianske paradajky v konzerve
4 čl korenia na špagety
1 čl hnedý cukor
250 ml voda
1 kocka slepačí bujón
10 lístkov čerstvá bazalka
4 pl olivový olej
morská soľ
CESTOVINY
250 g tagliatelle
1 l voda
morská soľ
NA DOZDOBENIE
50 g parmezán strúhaný

Bolonské špagety alebo ragù alla bolognese

Špagety, makaróny, tagliatelle...

kuchyňa

Špagety bolognese sú jedným z najznámejších talianskych receptov na celom svete, no v Bologni by ste ich pod týmto názvom hľadali márne. Namiesto nich by ste v menu našli tagliatelle al ragú či ragú alla bolognese, ktoré sú po celom svete známe pod názvom bolonské špagety.

  • 100 min.
  • porcie 5
  • stredne náročný

INGREDIENCIE

  • Bolonská omáčka

  • CESTOVINY

  • NA DOZDOBENIE

O RECEPTE

zdieľať

Špagety bolognese sú jedným z najznámejších talianskych receptov na celom svete, no v Bologni by ste ich pod týmto názvom hľadali márne. Namiesto nich by ste v jedálnych lístkoch našli tagliatelle al ragú či ragú alla bolognese, ktoré sú po celom svete známe pod názvom bolonské špagety.

História bolonskej omáčky sa začala koncom 18. storočia. Prvá zmienka o termíne „alla bolognese“ sa objavila v kuchárskej knihe Pellegrina Artusiho,  publikovanej v roku 1891. Tento kuchársky bestseller obsahoval takmer 800 receptov a položil  základy jedného z najslávnejších a najobľúbenejších receptov dnešnej doby.

Špagety, makaróny, tagliatelle…

Zmena základnej zložky receptu nastala na začiatku dvadsiateho storočia, keď sa gastronomickí odborníci rozhodli nahradiť pôvodné makaróny za cestoviny tagliatelle. Dôvod je prostý, bolonská omáčka sa príliš dobre nedrží na tenkých cestovinách.

Tak či onak, krása talianskej kuchyne je práve v jej jednoduchosti a v nezabudnuteľnej kombinácií chutí, ktorá každým sústom pripomína slnečné Taliansko. Možno i preto sú dnes talianske recepty jedny z najvyhľadávanejších na svete.

POSTUP

1
Hotovo
15 minút

Najprv si nakrájame cibuľu a slaninu na malé kocky a restujeme na olivovom oleji asi 7 minút, následne pridáme pretlačený cesnak a restujeme asi minútu.

2
Hotovo
15 minút

Medzitým si nakrájame na malé kocky mrkvu a celer, ktoré pridáme do panvice k slanine, cibule a cesnaku. Spolu restujeme ďalších 5 minút.

3
Hotovo
5 minút

Následne do zmesi pridáme mleté mäso, dôkladne premiešame a ďalej zmes restujeme asi 5 minút.

4
Hotovo
30 minút

Pridáme vodu a zmes povaríme 30 minút.

5
Hotovo
35 minút

Potom pridáme paradajky, bujón, korenie, nasekanú bazalku, cukor, strúhaný parmezán a za občasného miešania varíme omáčku na miernom ohni asi 30 minút. Na záver, ak je potrebné omáčku dosolíme.

6
Hotovo
15 minút

TAGLIATELLE

Ku koncu varenia omáčky si pripravíme tagliatelle. Do hrnca si dáme variť vodu, ktorú osolíme a privedieme do varu. Do vriacej vody vysypeme cestoviny – ktoré uvaríme „al dente“. (Najlepšie sa pridržiavať času uvedeného na obale cestovín.)

7
Hotovo

Tagliatelle dáme do hlbokého taniera, pridáme omáčku bolognese a posypeme nastrúhaným parmezánom.

Receptíkovo

Pečený hermelín s čerstvým šalátom
predchádzajúci recept
Pečený hermelín s čerstvým šalátom
DOMÁCA PIZZA
ďalší recept
Domáca pizza
Pečený hermelín s čerstvým šalátom
predchádzajúci recept
Pečený hermelín s čerstvým šalátom
DOMÁCA PIZZA
ďalší recept
Domáca pizza

Napíšte komentár