INGREDIENCIE
-
Zeleninové placky
-
280 g mrkva
-
50 g petržlen
-
100 g kaleráb
-
100 g celer
-
80 g kukurica
-
40 g parmezán
-
30 g špaldová múka
-
3 vajce
-
3 g morská soľ
-
2 g čierne korenie
-
2 g oregano
-
5 g petržlenová vňať
-
olivový olej
-
Na dozdobenie
-
45 g rukola
-
50 g paradajky
-
cibuľaorestované plátky
-
Prílohy
-
500 g zemiaky
-
50 g slané maslo
-
500 ml voda
-
morská soľ
O RECEPTE
Ak milujete zeleninu, tak si určite pripravte zeleninové fit placky z koreňovej zeleniny
Keď som bola malá, koreňovú zeleninu sme uskladňovali v pivnici v debničkách s vlhkým pieskom očistenú od vňate, ktorá by jej odobrala živiny. Takto uskladnená zelenina vydržala celú zimu a my sme si mohli vychutnávať nedeľný vývar s bio „polievkovou zmesou“. V tej dobe by ma ani nenapadlo, ako skvelo chutí grilovaná alebo aké chutné zeleninové fit placky sa z nej dajú pripraviť. Skutočne je to tak, že existuje neobmedzené množstvo kombinácií a postačí iba vaša kreativita.
Ak chcete byť fit zdravý, štíhly, plný energie konzumujte koreňovú zeleninu
Koreňová zelenina bola základom mnohých juhoamerických a ázijských diét už tisíce rokov. Vďaka svojej schopnosti absorbovať vitamíny a minerály zo zeme, je koreňová zelenina vynikajúcim zdrojom vlákniny či vitamínu A, B a C, dokonca niektorá z nich obsahuje antioxidanty a má pozoruhodné liečivé vlastnosti.
POSTUP
1
Hotovo
20 mimút
|
Mrkvu, petržlen, kaleráb a celer si dôkladne umyjeme, očistíme a následné nastrúhame na strúhadle. |
2
Hotovo
10 minút
|
Následne do misky pridáme kukuricu, vajíčka, nastrúhaný syr, zmes osolíme, pridáme podrvené čierne korenie, oregano a petržlenovú vňať. Ako poslednú ingredienciu pridáme múku, ktorú si preosejeme cez sitko a všetko spolu poriadne premiešame. |
3
Hotovo
15 minút
|
Placky vyprážame na panvici z oboch strán cca 3 minutý každú stranu - pred každou várkou pridáme polievkovú lyžicu olivového oleja. Panvica by mala byť poriadne rozohriata, aby sa nám placky neroztrhali. Pred každou ďalšou várkou placiek cesto premiešame. |
4
Hotovo
30 minút
|
PrílohaZemianky si ošúpeme, opláchneme a nakrájame na malé kocky. Do hrnca vysypeme zemiaky, zalejeme vodou, ktorú si osolíme. Varíme cca 20 minút. Následne zemiaky scedíme, pridáme maslo a roztlačíme vidličkou. |
5
Hotovo
|
ServírovaniePlacky podávame s čerstvou rukolou alebo šalátom podľa vlastnej chuti a s pučenými zemiakmi, ktoré na vrchu dozdobíme orestovanými prúžkami cibule. |