INGREDIENCIE
-
500 g brokolica
-
0,5 l voda
-
1 zeleninový bujón
-
1 cesnakstrúčik
-
100 ml 15 % smotana na varenie
-
čierne koreniečerstvo namleté
-
2 g morská soľ
O RECEPTE
Milí milovníci brokolice, určite viete, v čom je čaro tejto zeleniny, ktorej história siaha až do obdobia spred 2000 rokov do oblasti pobrežia Stredozemného mora.
I keď krémová brokolicová polievka patrí medzi moje najobľúbenejšie, z historického hľadiska je relatívne nová. Je pravda, že rôzne variácie brokolicovej polievky sa dedia z pokolenia na pokolenie už po celé generácie. No jednou z prvých kuchárskych kníh, ktoré predstavili recept na krémovú brokolicovú polievku, pochádza z 20. storočia. Jej autor, šéfkuchár Louisa P. De Gouya, v nej predstavil viac ako 7 stoviek rôznych receptov na polievky.
Prečo brokolica?
Brokolica, ako jedna z najzdravších odrôd zeleniny obsahuje veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú pleti vyzerať mladšie, je zdrojom množstva vitamínov, ale tiež magnézia, zinku či betakaroténu, ktorý udržuje pokožku mladistvú, spomaľuje tvorbu vrások a pomáha pri trávení. Preto, ak chcete byť krásni, mali by ste tento skvost medzi zeleninou zaradiť medzi vaše obľúbené recepty.
POSTUP
1
Hotovo
30 minút
|
Brokolicu si umyjeme, rozdelíme na menšie ružičky, ktoré dáme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme 1 čl soli a povaríme pod pokrievkou cca 25 minút. |
2
Hotovo
10 minút
|
Vodu z brokolice zlejeme. Do hrnca pridáme 0,5 l studenej vody, bujón, roztlačený cesnak a spolu povaríme 5 až 7 minút. |
3
Hotovo
5 minút
|
Následne brokolicu rozmixujeme na hladký krém. Pridáme smotanu, soľ , čierne korenie a povaríme na miernom ohni ďalších 5 minút. |
4
Hotovo
|
ServírovanieAko prílohu k polievke si môžeme pripraviť krutóny. |