INGREDIENCIE
-
220 g ryža carnarolialebo arborio
-
200 g baby špargľa
-
50 g cibuľa
-
1 pl olivový olej
-
100 ml suché biele víno
-
1 l vývaralebo 1 l vody a 2 ks slepačí bujón
-
30 g slané maslo
-
šafrán1 vrecko
-
125 g mozzarella
-
100 g ricotta
-
morská soľ
-
čierne koreniemleté
-
Na dozdobenie
-
40 g parmezán
O RECEPTE
Stačí iba kúsok fantázie
Príbeh talianskeho krémového rizota sa spája s históriou ryže v Taliansku, ktorú po prvýkrát doviezli do Talianska a Španielska Arabi počas stredoveku okolo 14. storočia. Zistilo sa, že Taliansko je perfektným miestom na pestovanie ryže kvôli ideálnym podmienkam a z tohto dôvodu sa ryža stala neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne.
Zázračná ingrediencia menom šafran
Podľa legendy vďačíme za vznik rizota mladému učňovi Valeriusovi, ktorý bol povereným tvorbou vitráží pre katedrálu Duomo Di Milano. Keď pracoval, miestni si z neho robili posmech a dávali zásluhy zázračnému koreniu – šafranu za nádherné farby v jeho umeleckých dielach. Premýšľal, ako sa posmeškárom pomstiť a zosnoval plán, ktorý však zlyhal. Na svadbe svojho pána pridal do podávanej ryže veľké množstvo šafranu v nádeji, že túto udalosť skazí, no namiesto toho sa ryža stala veľkým hitom.
Talianske krémové rizoto sa tradične pripravuje iba z talianskej ryže. Ryža Arborio či Carnaroli je preferovanou voľbou na jeho prípravu. No tým najväčším tajomstvom tradičného talianskeho rizota je práve pomalé varenie ryže.
POSTUP
1
Hotovo
10 min.
|
Na olivovom oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme neumytú ryžu, ktorú restujeme asi 1 minútu, premiešavame, aby sa nám obalili všetky zrnká ryže. Potom podlejeme bielym vínom. Chvíľu varíme, aby sa nám víno zredukovalo a pridáme šafran a mletého čierneho korenia. |
2
Hotovo
15 min.
|
Následne postupne podlievame vývarom tak, aby bola ryža iba trochu zaliata a premiešavame. Varíme „al dente“, teda nie úplne domäkka, asi 15 minút na miernom ohni. |
3
Hotovo
10 min.
|
Rizoto zjemníme studeným maslom, pridáme na kocky nakrájanú mozarellu, ricottu a zmes premiešame. Následne pridáme nakrájanú baby špargľu a za občasného miešania varíme ešte 5 minút na miernom ohni. Nakoniec ak je potrebné dochutíme soľou. |
4
Hotovo
|
SERVÍROVANIERizoto servírujeme do hlbokého taniera. Pred podávaním posypeme parmezánom. |