INGREDIENCIE
-
Morčacie prsia so sušenými paradajkami a olivami
-
500 g morčacie prsia
-
140 g nakladané sušené paradajky
-
100 g cibuľačervená
-
130 g zelené olivy
-
2 pl olivový olej
-
½ čl morská soľ
-
¼ čl korenie 4 fariebčerstvo drvené
-
2 pl drvené paradajky
-
250 ml voda
-
Fusilli
-
200 g fusilli
-
1 l voda
-
1 čl morská soľ
O RECEPTE
Olej, paradajky a talianske slnko, 3 ingrediencie, ktoré zmenili kulinársky svet
Lahodné sušené paradajky nakladané v rastlinnom oleji, ktorý zachováva ich jedinečnú chuť, sú typickou súčasťou kulinárskej tradície južného Talianska. Aj keď skutočný pôvod sušených paradajok nie je celkom jasný, ich história siaha až k Aztékom, ktorí začali paradajky soliť a sušiť na slnku, aby si zachovali ich chuť. Dnes sa stali súčasťou medzinárodnej kuchyne. Vychutnať si ich môžete na obyčajnom toaste, v cestovinách, šalátoch, ale nezabudnuteľnú chuť dodajú i mäsu.
Zrod pravých talianskych sušených paradajok
Pred umiestnením na slnko sú paradajky zvyčajne nasolené. Následne prichádza proces sušenia, ktorý trvá 4–10 dní. Obyčajné paradajky môžu počas tohto procesu stratiť až 93 % svojej hmotnosti. Preto na výrobu 1 kilogramu sušeného paradajok sa spotrebuje neuveriteľných 8 až 14 kilogramov čerstvých paradajok.
POSTUP
1
Hotovo
10 minút
|
V hlbokej panvici rozpálime olivový olej, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a restujeme asi 5 minút. |
2
Hotovo
5 minút
|
Medzitým si mäso si umyjeme a nakrájame na kocky. |
3
Hotovo
10 minút
|
Mäso dáme do panvice, osolíme, okoreníme, pridáme drvené paradajky a restujeme10 minút. |
4
Hotovo
50 minút
|
Následne pridáme nakrájané sušené paradajky a olivy, mäso zalejeme vodou a všetko poriadne zamiešame. Varíme na miernom ohni 45 minút. |
5
Hotovo
15 minút
|
Ku koncu varenia omáčky si pripravíme fusilli. Do hrnca si dáme variť vodu, ktorú osolíme a privedieme do varu. Do vriacej vody vysypeme cestoviny – ktoré uvaríme „al dente“. (Najlepšie sa pridržiavať času uvedeného na obale cestovín.) |