INGREDIENCIE
-
130 g cherry paradajky
-
200 g uhorka
-
50 g cibuľačervená
-
80 g zelená paprika
-
130 g tmavé olivy bez kôstky
-
200 g syr feta
-
1 čl šalátové korenie
O RECEPTE
Grécka kuchyňa v jednej miske
Možno je to farbami, možno chuťami alebo je to samotným názvom, ktorý vo mne evokuje spomienky na horúce letné večery. Kombináciu letnej zeleniny, jedinečnej slankastej chute krémového syru feta, ktorý je výlučne vyrábaný z kozieho alebo ovčieho mlieka dopĺňa trpko-slaná prichuť exotických olív pochádzajúcich z oblasti Stredozemného mora. Táto chrumkavá dobrota sa stala jedným z najznámejších a najvyhľadávanejších zeleninových jedál a získala si tak srdcia nielen milovníkov šalátov po celom svete.
Horiatiki alebo vidiecky šalát
Tradičný grécky šalát nazývaný „Horiatiki“ v preklade vidiecky šalát, ako by sa mohlo na prvý pohlaď zdať, nemá dlhú tradíciu. Jeho korene siahajú do začiatku 20. storočia, kedy sa v Grécku stali populárne paradajky.
Pôvodne bol kombináciou paradajok, cibule, uhoriek, zelenej papriky, olív a feta syru, pokropený olivovým olejom a posypaný oreganom a, samozrejme, neobsahoval listy šalátu, táto verzia sa neskôr udomácnila v iných krajinách, ale nikdy nie v Grécku.
Nuž, existuje nespočetné množstvo receptov na grécky šalát, no ja som si zamilovala tú klasickú kombináciu chutí. Záleží iba na vás, v akej kombinácii si ho pripravíte vy doma.
POSTUP
1
Hotovo
10 minút
|
Umyjeme si paradajky, papriku a uhorky. Cherry paradajky si prekrojíme na polovicu, uhorky aj so šupkou si nakrájame na kocky, papriku na širšie prúžky a dáme do misky. |
2
Hotovo
5 minút
|
Následne si očistíme cibuľu a nakrájame na tenké koliečka. Do misky pridáme aj celé olivy a na kocky nakrájaný feta syr. Následne polejeme olivovým olejov a posypeme korením. Zľahka premiešajte. |