INGREDIENCIE
-
200 g šalátkrájaný
-
150 g paradajky
-
150 g kuracie prsia
-
2 pl olivový olej
-
6 plátkov slanina
-
morská soľ
-
čierne koreniečerstvo namleté
-
Dresing
-
3 pl majonéza
-
1 strúčik cesnak
-
1 pl citrónová šťava
-
1 pl worchestrová omáčka
-
1 pl dijonská horčica
-
30 g parmezánstrúhaný
-
1 ks ančovička
-
Na dozdobenie
-
20 g parmezánhoblinky alebo chrumkavá mriežka
O RECEPTE
Šalát, ktorý milovali americké filmové hviezdy
Ste zvedaví, kto vymyslel tento skvelý caesar šalát, ktorý si dnes môžu vychutnávať ľudia na celom svete? Určite vás neprekvapí, že ho 20. rokoch minulého storočia vymyslel taliansky prisťahovalec, majiteľ reštaurácie Caesar Cardini v Tijuane v Mexiku. Jedna z verzií hovorí, že tento skvelý kulinársky kúsok vznikol jednoduchou improvizáciou takpovediac „čo chladnička dala“ pri príprave jedla pre jeho priateľov.
Zaujímavé je, že pôvodný šalát Caesar sa konzumoval rukami. Celé lístky rímskeho šalátu boli na tanieri usporiadané tak, aby sa doň zmestili všetky ingrediencie.
Originálny recept zahŕňal „rímsy šalát, cesnak, krutóny, parmezán, vajcia na hniličku, olivový olej a worchestrovú omáčku“ a až Cardiniho brat Alex o niečo neskôr doň pridal dnes už neodmysliteľné sardely.
Prvé zmienky o tomto šaláte sa objavili v americkej tlači koncom 40. rokov, keď si bulvárni novinári začali všímať, že americké filmové hviezdy očarila chuť šalátu, ktorý dnes pozná už hádam každý.
Kde ste ho po prvýkrát ochutnali vy?
POSTUP
1
Hotovo
15 min.
|
DresingDo misky si dáme šťavu z čerstvého citrónu, worchestrovú omáčku, dijonskú horčicu a na malé kúsočky nakrájanú ančovičku. Zmes poriadne rozmiešame. Postupne do nej pridáme roztlačený strúčik cesnaku, majonézu, čierne korenie a parmezán. Zmes poriadne premiešame najlepšie s ručným ponorným mixérom. Hotový dresing dáme schladiť do chladničky. |
2
Hotovo
20 min.
|
Kuracie prsiaKuracie mäso si opláchneme, nakrájame na hrubšie plátky, ktoré nasolíme a okoreníme. Medzitým si na panvici necháme rozohriať olivový olej a potom pridáme kuracie prsia, ktoré restujeme na miernom ohni z oboch strán cca 15 minút. |
3
Hotovo
5 min.
|
V druhej panvici si opražíme plátky slaniny. |
4
Hotovo
5 min.
|
Do misky si vysypeme šalát, nakrájane paradajky a zalejeme dresingom – dôkladne premiešame, aby sa nám šalát poriadne obalil. |
5
Hotovo
5 min.
|
Mriežka z parmezánuRozohrejeme si panvicu, do ktorej si rovnomerne nasypeme postrúhaný parmezán. Pečieme asi 2-3 minúty na miernom ohni. Následne odstavíme z plameňa a opatrne vyberieme parmezánovú mriežku, ktorú si odložíme na tanier. |
6
Hotovo
|
ServírovanieŠalát servírujeme s opečenou slaninou, kuracím mäsom a mriežkou z parmezánu. |