0 0
Caesar šalát

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
200 g šalát krájaný
150 g paradajky
150 g kuracie prsia
2 pl olivový olej
6 plátkov slanina
morská soľ
čierne korenie čerstvo namleté
Dresing
3 pl majonéza
1 strúčik cesnak
1 pl citrónová šťava
1 pl worchestrová omáčka
1 pl dijonská horčica
30 g parmezán strúhaný
1 ks ančovička
Na dozdobenie
20 g parmezán hoblinky alebo chrumkavá mriežka

Caesar šalát

Pripravte si doma šalát, ktorý milovali americké filmové hviezdy.

druh jedla
  • Bez lepku
kuchyňa

Milovníci chrumkavej zeleniny a grilovaných kúskov kuracieho mäska mi isto dajú za pravdu, že Caesar šalát je spojením jedinečných ingrediencií oživený lahodnou chuťou dresingu.

  • 40 minút
  • porcie 2
  • stredne náročný

INGREDIENCIE

  • Dresing

  • Na dozdobenie

O RECEPTE

zdieľať

Šalát, ktorý milovali americké filmové hviezdy

Ste zvedaví, kto vymyslel tento skvelý  caesar šalát, ktorý si dnes môžu vychutnávať ľudia na celom svete? Určite vás neprekvapí, že ho 20. rokoch  minulého storočia vymyslel taliansky prisťahovalec, majiteľ reštaurácie Caesar Cardini v Tijuane v Mexiku. Jedna z verzií hovorí, že tento skvelý kulinársky kúsok vznikol jednoduchou improvizáciou takpovediac „čo chladnička dala“ pri príprave jedla pre jeho priateľov.

Zaujímavé je, že pôvodný šalát Caesar sa konzumoval rukami. Celé lístky rímskeho šalátu boli na tanieri usporiadané tak, aby sa doň zmestili všetky ingrediencie.

Originálny recept zahŕňal „rímsy šalát, cesnak, krutóny, parmezán, vajcia na hniličku, olivový olej a worchestrovú omáčku“ a až Cardiniho brat Alex o niečo neskôr doň pridal dnes už neodmysliteľné  sardely.

Prvé zmienky o tomto šaláte sa objavili v americkej tlači koncom 40. rokov, keď si bulvárni novinári začali všímať, že americké filmové hviezdy očarila chuť šalátu, ktorý dnes pozná už hádam každý.

Kde ste ho po prvýkrát ochutnali vy?

POSTUP

1
Hotovo
15 min.

Dresing

Do misky si dáme šťavu z čerstvého citrónu, worchestrovú omáčku, dijonskú horčicu a na malé kúsočky nakrájanú ančovičku. Zmes poriadne rozmiešame. Postupne do nej pridáme roztlačený strúčik cesnaku, majonézu, čierne korenie a parmezán. Zmes poriadne premiešame najlepšie s ručným ponorným mixérom. Hotový dresing dáme schladiť do chladničky.

2
Hotovo
20 min.

Kuracie prsia

Kuracie mäso si opláchneme, nakrájame na hrubšie plátky, ktoré nasolíme a okoreníme. Medzitým si na panvici necháme rozohriať olivový olej a potom pridáme kuracie prsia, ktoré restujeme na miernom ohni z oboch strán cca 15 minút.

3
Hotovo
5 min.

V druhej panvici si opražíme plátky slaniny.

4
Hotovo
5 min.

Do misky si vysypeme šalát, nakrájane paradajky a zalejeme dresingom – dôkladne premiešame, aby sa nám šalát poriadne obalil.

5
Hotovo
5 min.

Mriežka z parmezánu

Rozohrejeme si panvicu, do ktorej si rovnomerne nasypeme postrúhaný parmezán. Pečieme asi 2-3 minúty na miernom ohni. Následne odstavíme z plameňa a opatrne vyberieme parmezánovú mriežku, ktorú si odložíme na tanier.

6
Hotovo

Servírovanie

Šalát servírujeme s opečenou slaninou, kuracím mäsom a mriežkou z parmezánu.
Ceasar šalát môžete podávať aj spolu s chrumkavými krutónmi, recept nájdete tu: https://receptikovo.sk/recept/kalerabova-polievka-s-chrumkavymi-krutonmi/

Receptíkovo

vyprážané kuracie rezne
predchádzajúci recept
Vyprážané chrumkavé kuracie rezne
Dusené hovädzie mäso s feniklom
ďalší recept
Dusené hovädzie mäso s feniklom
vyprážané kuracie rezne
predchádzajúci recept
Vyprážané chrumkavé kuracie rezne
Dusené hovädzie mäso s feniklom
ďalší recept
Dusené hovädzie mäso s feniklom

Napíšte komentár