0 0
Karfiolová polievka s čedarom

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
1 kus karfiol
1,2 l voda
1 kocka zeleninový bujón
50 ml 33 % šľahačková smotana
čierne korenie mleté
morská soľ
Ešte budeme potrebovať
1 kus jarná cibuľka
60 g syr čedar

Karfiolová polievka s čedarom

druh jedla
  • Bez lepku
  • Vegetariánske

Či už sa rozhodnete pre prípravu hamburgerov, cestovín, zapečenej zeleniny, mexických jedál, syr alebo karfiolovej polievky, čedar dodá vášmu jedlu nezabudnuteľnú chuť.

  • 40 minút
  • porcie 4
  • jednoduchý

INGREDIENCIE

  • Ešte budeme potrebovať

O RECEPTE

zdieľať

Čedar – kráľovský syr vo farbe zlata

História syru čedar siaha až do 12. storočia, kde v malej hornatej dedinke Cheddar v anglickom Somersete chladili farmári v jaskyniach mlieko počas horúcich letných dní.

Legenda hovorí, že za jeho vznik vďačíme ľudskej zábudlivosti a to dojke, ktorá vedro s mliekom zabudla v jaskyni. Keď sa na druhý deň poň vrátila, mlieko stuhlo a tak sa zrodil slávny syr čedar.

Syr, ktorý sa stal od svojho vzniku neodmysliteľnou súčasťou kráľovských osláv, je v súčasnosti považovaný za jeden z najobľúbenejších syrov v Amerike, či v Anglicku. Pre zaujímavosť, historické pramene hovoria, že kráľ Henrich II. kúpil v roku 1170 4,5 tony syra čedar a vyhlásil ho za najlepší syr v Anglicku. No ešte prekvapujúcejšie je, že kráľovná Viktória dostala obrovský bochník vyzretého syra – vážiaceho viac ako pol tony – ako svadobný dar.

Mild alebo mature  – ktorý čedar je ktorý

„Mild“ čedar, často nazývaný jemný čedar, zvyčajne zreje 2 – 3 mesiace, čo vedie k jemnejšej štruktúre a jemnej krémovej chuti. Na druhej strane, zrelý alebo alebo „mature“ čedar zreje viac ako rok, čím získava pevnejšiu štruktúru a výraznú pikantnú chuť.  No a „extra zrelý“ alebo „extra mild“ čedar zreje niekoľko rokov, má intenzívnu chuť a drobivú štruktúru.

Zaujímavosťou je, že farba syra čedar sa môže meniť od prirodzenej bielej alebo bledožltej až po sýtooranžovú. Táto zmena je spôsobená použitím prírodného farbiva annatto, ktoré sa tradične pridávalo, aby syr získal atraktívny zlatistý odtieň.

Či už sa rozhodnete pre prípravu hamburgerov, cestovín, zapečenej zeleniny, mexických jedál, syr alebo karfiolovej polievky, čedar dodá vášmu jedlu nezabudnuteľnú chuť.

POSTUP

1
Hotovo
25 minút

Karfiol si umyjeme, rozdelíme na menšie ružičky a zalejeme horúcou vodou. Do hrnca pridáme bujón a spolu povaríme pod pokrievkou cca 20 minút.

2
Hotovo
10 minút

Následne brokolicu rozmixujeme na hladký krém. Pridáme smotanu, soľ, čierne korenie a povaríme na miernom ohni ďalších 5 minút.

3
Hotovo
5 minút

Karfiolovú polievku podávame s jarnou cibuľkou nasekanou na drobné krúžky a postrúhaným čedarom.

Receptíkovo

divoká ryža s baklažánovými chipsami
predchádzajúci recept
Divoká ryža s baklažánovými chipsami
recept na rukolový šalát s mozzarellou a paradajkam
ďalší recept
Rukolový šalát s mozzarellou, paradajkami a kuracím mäsom
divoká ryža s baklažánovými chipsami
predchádzajúci recept
Divoká ryža s baklažánovými chipsami
recept na rukolový šalát s mozzarellou a paradajkam
ďalší recept
Rukolový šalát s mozzarellou, paradajkami a kuracím mäsom

Napíšte komentár

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here