INGREDIENCIE
-
1 ks kaleráb
-
1 l voda
-
1 kocka zeleninový bujón
-
1 strúčik cesnak
-
30 g slané maslo
-
čierne koreniemleté
-
1 ks paradajka
-
petržlenová vňať
-
60 g parmezán
-
Chrumkavé krutóny
-
1 špaldová bageta
-
30 g slané maslo
O RECEPTE
Odkiaľ sa k nám docestoval kaleráb?
Chrumkavá zelenina s nízkym počtom kalórií a množstvom vitamínov, ktorá je určená pre tých, ktorí chcú byť fit. Kaleráb môžete konzumovať surový, či tepelne upravený a použiť ho na rôzne spôsoby.
Jeho pôvod je nejasný, no prvé špeciality s kalerábom si vychutnávali už v starovekom Ríme, o čom svedčí zmienka v najstaršej dochovanej kuchárskej knihe. Postupne mu na chuť začali prichádzať aj mnohé európske krajiny.
Kaleráb je jednoducho priekupníkom medzi zeleninou a oprávnene sa dnes zaraďuje do skupiny tých najzdravších. Je plný živín a minerálov ako je meď, draslík, mangán, železo a vápnik, obsahuje vitamíny B, C, či vitamín K.
POSTUP
1
Hotovo
10 minút
|
Kaleráb, ako našu základnú surovinu, si ošúpeme a nastrúhame. Na roztopenom masle orestujeme nastrúhaný kaleráb, ktorý za občasného miešania pražíme cca 5 minút. |
2
Hotovo
10 minút
|
Kaleráb zalejeme vodou, pridáme bujón, prelisovaný strúčik cesnaku, čerstvo zomleté čierne korenie a nakrájanú paradajku. Polievku so všetkými ingredienciami privedieme do varu. |
3
Hotovo
5 minút
|
Nakoniec pridáme petržlenovú vňať a povaríme na miernom ohni ďalšie 2-3 minúty. |
4
Hotovo
10 minút
|
Chrumkavé krutóny |
5
Hotovo
|
Servírovanie |