INGREDIENCIE
-
Nivová omáčka
-
1 ks cibuľa
-
2 pl olivový olej
-
250 g špenát
-
200 ml 33 % šľahačková smotana
-
150 g syr niva
-
čerstvo namleté čierne korenie
-
2 strúčik cesnak
-
Kuracie prsia
-
1 ks kuracie prsia
-
olivový olej
-
čerstvo namleté čierne korenie
-
morská soľ
-
Ryža
-
2 pl olivový olej
-
1 ks cibuľa
-
1 hrnček ryža
-
1 a ¼ hrnčeka voda
-
1 kocka slepačí bujón
-
morská soľ
O RECEPTE
Aj Pepek námorník miloval špenát
Pamätáte si na kreslenú postavičku Pepka námorníka? Svoju superhrdinskú silu získaval vďaka konzumácií špenátu v konzerve. Tvrdenie, že špenát dopomôže k veľkým svalom a väčšej sile pochádza z roku 1870. Tomuto mýtu vďačíme nemeckému chemikovi Erichovi Von Wolfe. Ten urobil drobnú chybičku pri písaní desatinnej čiarky v obsahu železa v 100-gramovej porcii špenátu. Ale uveďme to na pravú mieru. Ak by špenát skutočne obsahoval 35 miligramov železa, ako nedopatrením tvrdil pán Wolf, zjesť jednu porciu špenátu by sa rovnalo chrumkaniu malého kúska kancelárskej spinky.
Super schopnosť špenátu však podporilo aj tvrdeniu animovaného hrdinu Pepka, ktorý o ňom hrdo prehlasoval, že je plný vitamínu A a vďaka nemu sú ľudia silní a zdraví. Verte či nie, aj vďaka Pepkovému odporúčaniu konzumácia špenátu medzi Američanmi v tomto období vzrástla o jednu tretinu!“
Hoci sa chyba pána Wolfa zistila a opravila v roku 1937, keď niekto opätovne skontroloval jeho výpočty, špenát sa stále považuje za druh zeleniny s najväčším obsahom železa.
POSTUP
1
Hotovo
5 minút
|
RyžaRyžu si pripravíme v tlakovom hrnci. Cibuľu si nakrájame na malé kocky a dáme ju restovať do hrnca s olejom. |
2
Hotovo
15 minút
|
Následne pridáme do hrnca umytú ryžu, ktorú poriadne premiešame. Zalejeme ju vodou, pridáme bujón, premiešame a hrniec uzatvoríme. Keď tlakový hrniec začne „pípať", stlmíme plameň a ryžu necháme takto variť 7 minút. Po 7 minútach vypneme plameň a hrniec necháme, pokým sa z neho neuvoľní všetok tlak. A je potrebné, ryžu dosolíme. |
3
Hotovo
5 minút
|
Grilované kuracie prsiaMäso si umyjeme a nakrájame na plátky. Každý plátok osolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením z oboch strán. |
4
Hotovo
10 minút
|
Na panvici si rozpálime olivový olej, na ktorom z oboch strán orestujeme kuracie plátky. |
5
Hotovo
5 minút
|
Nivová omáčka so špenátomMedzitým si nakrájame cibuľu na malé kocky, ktorú orestujeme na olivovom oleji. |
6
Hotovo
5 minút
|
Následne pridáme lístky čerstvého špenátu (ideálne praný špenát, ak nie je praný, poriadne ho niekoľkokrát umyjeme, aby sme ho zbavili piesku a hliny.) Posolíme, okoreníme a pridáme roztlačený cesnak. Dusíme na miernom ohni asi 5 minút. |
7
Hotovo
5 minút
|
Pridáme šľahačkovú smotanu a rozdrvenú nivu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým sa syr neroztopí. Ak je potrebné dochutíme soľou a čiernym korením. |