• Domov
  • Bez lepku
  • Grilované kuracie prsia s nivovo-smotanovou omáčkou s čerstvým špenátom
0 0
Grilované kuracie prsia s nivovo-smotanovou omáčkou s čerstvým špenátom

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
Nivová omáčka
1 ks cibuľa
2 pl olivový olej
250 g špenát
200 ml 33 % šľahačková smotana
150 g syr niva
čerstvo namleté čierne korenie
2 strúčik cesnak
Kuracie prsia
1 ks kuracie prsia
olivový olej
čerstvo namleté čierne korenie
morská soľ
Ryža
2 pl olivový olej
1 ks cibuľa
1 hrnček ryža
1 a ¼ hrnčeka voda
1 kocka slepačí bujón
morská soľ

Grilované kuracie prsia s nivovo-smotanovou omáčkou s čerstvým špenátom

druh jedla
  • Bez lepku

Aj Pepek námorník miloval špenát

  • 30 minút
  • porcie 2
  • stredne náročný

INGREDIENCIE

  • Nivová omáčka

  • Kuracie prsia

  • Ryža

O RECEPTE

zdieľať

Aj Pepek námorník miloval špenát

Pamätáte si na kreslenú postavičku Pepka námorníka? Svoju superhrdinskú silu získaval vďaka konzumácií špenátu v konzerve. Tvrdenie, že špenát dopomôže k veľkým svalom a väčšej sile pochádza z roku 1870. Tomuto mýtu vďačíme nemeckému chemikovi Erichovi Von Wolfe, ktorý urobil drobnú chybičku pri písaní desatinnej čiarky v obsahu železa v 100-gramovej porcii špenátu. Aby sme to uviedli na pravú mieru, ak by špenát skutočne obsahoval 35 miligramov železa, ako nedopatrením tvrdil pán Wolf, zjesť jednu porciu špenátu by sa rovnalo chrumkaniu malého kúska kancelárskej spinky.

Super schopnosť špenátu však podporilo aj tvrdeniu animovaného hrdinu Pepka, ktorý o ňom hrdo prehlasoval, že je plný vitamínu A a vďaka nemu sú ľudia silní a zdraví. Verte či nie, aj vďaka Pepkovému odporúčaniu konzumácia špenátu medzi Američanmi v tomto období vzrástla o jednu tretinu!“

Hoci sa chyba pána Wolfa zistila a opravila v roku 1937, keď niekto opätovne skontroloval jeho výpočty, špenát sa stále považuje za druh zeleniny s najväčším obsahom železa.

POSTUP

1
Hotovo
5 minút

Ryža

Ryžu si pripravíme v tlakovom hrnci. Cibuľu si nakrájame na malé kocky a dáme ju restovať do hrnca s olejom.

2
Hotovo
15 minút

Následne pridáme do hrnca umytú ryžu, ktorú poriadne premiešame. Zalejeme ju vodou, pridáme bujón, premiešame a hrniec uzatvoríme. Keď tlakový hrniec začne „pípať", stlmíme plameň a ryžu necháme takto variť 7 minút. Po 7 minútach vypneme plameň a hrniec necháme, pokým sa z neho neuvoľní všetok tlak. A je potrebné, ryžu dosolíme.

3
Hotovo
5 minút

Grilované kuracie prsia

Mäso si umyjeme a nakrájame na plátky. Každý plátok osolíme a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením z oboch strán.

4
Hotovo
10 minút

Na panvici si rozpálime olivový olej, na ktorom z oboch strán orestujeme kuracie plátky.

5
Hotovo
5 minút

Nivová omáčka so špenátom

Medzitým si nakrájame cibuľu na malé kocky, ktorú orestujeme na olivovom oleji.

6
Hotovo
5 minút

Následne pridáme lístky čerstvého špenátu (ideálne praný špenát, ak nie je praný, poriadne ho niekoľkokrát umyjeme, aby sme ho zbavili piesku a hliny.) Posolíme, okoreníme a pridáme roztlačený cesnak. Dusíme na miernom ohni asi 5 minút.

7
Hotovo
5 minút

Pridáme šľahačkovú smotanu a rozdrvenú nivu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým sa syr neroztopí. Ak je potrebné dochutíme soľou a čiernym korením.

Receptíkovo

recept na rukolový šalát s mozzarellou a paradajkam
predchádzajúci recept
Rukolový šalát s mozzarellou, paradajkami a kuracím mäsom
recept na rukolový šalát s mozzarellou a paradajkam
predchádzajúci recept
Rukolový šalát s mozzarellou, paradajkami a kuracím mäsom