0 0
Domáca pizza

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
PIZZA CESTO
500 g semolínová múka
325 ml voda vlažná
7 g sušené droždie
1 čl morská soľ
PARADAJKOVÝ ZÁKLAD
200 g krájané talianske paradajky
¼ čl morská soľ
čierne korenie čerstvo namleté
NA DOZDOBENIE
150 g šunka
100 g suchá saláma
100 g slanina plátky
125 g mozzarella
140 g kukurica
60 g olivy
100 g tvrdý syr parmezán
3 pl olivový olej
1 cesnak strúčik
čerstvá bazalka

Domáca pizza

Rodisko legendárnej pizze ako ju dnes poznáme je mesto Neapol.

kuchyňa

Zaslúžený úspech po všetkých úskaliach zožala pizza až v roku 1889, keď kráľ Umberto I. a kráľovná Margherita prechádzali cez Neapol. A tak sa zrodila pizza margherita...

  • 100 min.
  • porcie 3
  • jednoduchý

INGREDIENCIE

  • PIZZA CESTO

  • PARADAJKOVÝ ZÁKLAD

  • NA DOZDOBENIE

O RECEPTE

zdieľať

Rodisko legendárnej pizze ako ju dnes poznáme je mesto Neapol. Toto pouličné jedlo si chudobní Neapolčania vychutnávali počas chôdze mimo svojich domovov. Lacné jedlo s ľahko dostupnými ingredienciami a bohatou chuťou dokázalo zasýtiť celú rodinu. Najjednoduchšie druhy pizze boli potreté cesnakom, masťou, posypané soľou či bazalkou, dokonca niektoré boli posypané paradajkami.

Nuž povedzme si úprimne, že pizza nepatrila vo svojich začiatkoch medzi top kulinárske špeciality, čo potvrdzovali svojim pohoršeným postojom talianski gurmáni.

A tak sa zrodila pizza margherita

Zaslúžený úspech po všetkých úskaliach zožala pizza až v roku 1889, keď kráľ Umberto I. a kráľovná Margherita prechádzali cez Neapol. Legenda hovorí, že práve kráľovná bola zvedavá a chcela ochutnať rôzne druhy pizze. Pekár na jej počesť pripravil pizzu s paradajkovou omáčkou, mozzarellou a bazalkou  – farebnú trojkombináciu talianskej vlajky. A tak sa zrodila pizza margherita…

POSTUP

1
Hotovo
70 minút

PIZZA CESTO

Do misky si vysypeme múku, pridáme sušené kvasnice, morskú soľ a zmes zmiešame. Následne pridáme vlažnú vodu a cesto poriadne premiešame a hnetieme 10 minút. Potom necháme asi 10 minút cesto oddychovať. Opäť cesto hnetieme asi 5 minút a potom ho rozdelíme na 3 rovnaké bochníky, pričom každý jeden bochníček hnetieme osobitne asi 5 minút. Následne bochníky jemne na povrchu potrieme vlažnou vodou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 minút na teplom mieste.

2
Hotovo
5 minút

PARADAJKOVÝ ZÁKLAD

Medzitým si pripravíme paradajkový základ. V menšej miske si zmiešame krájané paradajky, morskú soľ a čierne korenie.

3
Hotovo

Zapneme rúru, ktorú si vyhrejeme na 250 °C.

4
Hotovo
5 minút

V ďalšej miske si zmiešame pretlačený cesnak s olivovým olejom. Taktiež si predpripravíme olivy a mozzarellu a to tak, že ich nakrájame na krúžky.

5
Hotovo
5 minút

Jemne si pomúčime dosku a cesto si roztiahneme na nej tak, že z bochníka vznikne kruh s priemerom asi 25 cm. Cesto by malo byť tenké a po obvode trocha hrubšie, ale pozor, aby sa neroztrhlo. Následne cesto prenesieme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.

6
Hotovo
5 minút

Každý kruh cesta natrieme rovnomerne paradajkovým základom o obložíme ingredienciami podľa vlastnej chute. Nakoniec posypeme syrom.

7
Hotovo
10 minút

Pizzu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 10 minút.

8
Hotovo

Po vybratí z rúry potrieme cesnakovo-olejovou zmesou.

9
Hotovo

Pizzu servírujeme nakrájanú na trojuholníky a dozdobenú čerstvými lístkami bazalky.

Receptíkovo

Bolonské špagety alebo ragù alla bolognese
predchádzajúci recept
Bolonské špagety alebo ragù alla bolognese
Hrachová kaša s opečenou cibuľkou a špekačkou
ďalší recept
Hrachová kaša s opečenou cibuľkou a špekačkou
Bolonské špagety alebo ragù alla bolognese
predchádzajúci recept
Bolonské špagety alebo ragù alla bolognese
Hrachová kaša s opečenou cibuľkou a špekačkou
ďalší recept
Hrachová kaša s opečenou cibuľkou a špekačkou

Napíšte komentár