0 0
Bezlepkové čerešňovo-pomarančové muffiny

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
300 g ryžová múka
200 ml 1,5 % mlieko
140 g hnedý cukor trstinový
½ čl sóda bikarbóna
4 pl olivový olej
2 vajce
1 vanilkový cukor balíček
25 ml šťava z čerstvého pomaranča
morská soľ štipka
150 g čerešne zavárané a odkôstkované
1 pl kakao

Bezlepkové čerešňovo-pomarančové muffiny

druh jedla
  • Bez lepku
  • Vegetariánske
kuchyňa

Tento sladký kúsok si získal srdcia miliónov ľudí po celom svete a dodnes je súčasťou rituálu pitia kávy.

  • 50 min.
  • porcie 11
  • jednoduchý

INGREDIENCIE

O RECEPTE

zdieľať

Americký alebo anglický? Nie je muffin ako muffin

Zaujímavou skutočnosť o muffinoch je to, že existujú dva typy: muffiny v britskom ale i v americkom štýle. Ale poďme pekne po poriadku…

História anglického muffinu siaha do 10. storočia, avšak svoju popularitu zožal až začiatkom 19. storočia. Tento druh okrúhleho a plochého pečiva, ktorý najlepšie chutí otoustovaný s plátkom masla, by sme skôr mohli prirovnať k chlebovému cestu, keďže jeho základnou ingredienciou je kvások. Počas viktoriánskej éry toto pečivo predávali pouliční predavači a zvonením lákali svojich zákazníkov, aby si mohli svoj obľúbený muffin vychutnať počas ich popoludňajších sedení pri čaji.

 

Americký cukrárenský hrdina

Naopak americký muffin vďačí svojej existencii objavu tzv. salajky alebo inak povedané uhličitanu draselnému K2CO3, ktorý sa do potravín dnes pridáva pod označením E501 z dôvodu kyprenia. Objav tejto chovateľskej látky znamenal dôležitý míľnik v histórii pečenia. Stal sa predchodcom prášku do pečiva, ktorý bol vyvinutý roku 1857.

Recepty na rýchle pečené muffiny sa bežne objavovali v amerických kuchárskych knihách v 19. storočí. Táto obľúbená sladká delikatesa sa pre svoju jednoduchú prípravu stala v 50. rokoch 20. storočia skvelým predajným artiklom a dodnes si môžeme hotové cesto na muffiny kúpiť takpovediac v krabičke.

Postupne sa  však vďaka rozmachu kaviarní a pekární sa stal muffin neoddeliteľnou súčasťou každého dňa. Tento sladký kúsok si získal srdcia miliónov ľudí po celom svete a dodnes je súčasťou rituálu pitia kávy. Pretože sladký muffin si najlepšie vychutnáme počas chvíľky voľna spolu so svojou vytúženou šálkou kávy.

POSTUP

1
Hotovo
5 minút

Najprv si rozšľaháme vajcia, do ktorých následne pridávame cukor, vanilkový cukor, štipku soli, pomarančovú šťavu, olej a mlieko. Ingrediencie spolu poriadne premiešame.

2
Hotovo
5 minút

V druhej miske si zmiešame múku spolu so sódou bikarbónou a prisypeme ju k našej tekutej zmesi. Cesto poriadne premiešame vareškou. Miešame pokým cesto nebude hladké a nezačnú sa v ňom tvoriť bublinky.

3
Hotovo
5 minút

1/3 cesta si odoberieme do misky, pridáme kakao a poriadne premiešame.

4
Hotovo
10 minút

Plech na muffiny si vystelieme papierovými košíčkami a naplníme cestom do 2/3. Najprv rozdelíme do košíčkov vanilkové cesto a následne pridáme kakaové. Nakoniec na cesto poukladáme odkôstkované čerešne.

5
Hotovo
25 minút

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 minút na 180 °C.

Receptíkovo

brokolicová polievka_receptíkovo
predchádzajúci recept
Krémová brokolicová polievka
špagety amatriciana
ďalší recept
Špagety amatriciana
brokolicová polievka_receptíkovo
predchádzajúci recept
Krémová brokolicová polievka
špagety amatriciana
ďalší recept
Špagety amatriciana

Napíšte komentár

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here