INGREDIENCIE
-
CESTO
-
250 g hladká múka
-
150 g polohrubá múka
-
1ks vajce
-
200 ml 1,5 % mliekovlažné
-
80 g hnedý cukortrstinový
-
70 g maslozmäknuté
-
5 g sušené droždie
-
citrónová kôraz ½ citróna
-
¼ čl morská soľ
-
NÁPLŇ
-
40 g škoricový cukor
-
20 g vanilkový cukor
-
25 g hnedý cukortrstinový
-
1 čl mletá škorica
-
80 g masloroztopené
-
EŠTE BUDEME POTREBOVAŤ
-
20 g masloroztopené na potretie
O RECEPTE
POSTUP
1
Hotovo
65 minút
|
Do misky si vysypeme múku, pridáme sušené kvasnice, morskú soľ, cukor a zmes premiešame. Následne pridáme vlažné mlieko, vajce, nastrúhanú citrónovú kôru, maslo a cesto poriadne premiešame a hnetieme 10 minút. Potom necháme asi 5 minút cesto oddychovať. Opäť cesto hnetieme asi 5 minút. Následne cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 minút na teplom mieste. |
2
Hotovo
5 minút
|
Aby sa nám s cestom lepšie pracovalo, môžeme si ho rozdeliť na 2 bochníky. Jemne si pomúčime dosku a cesto rozvaľkáme asi na 0,5 cm hrúbku. (Ideálne aby malo štvorcový tvar.) |
3
Hotovo
10 minút
|
Maslo si roztopíme vo vodnom kúpeli a poriadne ním potrieme cesto, okraje nepotierame, aby nám plnka nevytiekla. Následne cesto posypeme škoricovým, vanilkovým cukrom a zmiešanou zmesou škorice a cukru. Ešte raz cesto pokvapkáme maslom a zrolujeme. |
4
Hotovo
20 minút
|
Roládu nakrájame na 2 a ½ až 3-centimetrové kolieska a poukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Medzi rolkami nechávame malú medzeru (ešte nám podkysnú a pekne sa nám spoja). Každú rolku potrieme maslom aj po bokoch a necháme ešte 10 minút podkysnúť. |
5
Hotovo
20 minút
|
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C asi 20 minút |