0 0
Talianske krémové rizoto so špargľou

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
220 g ryža carnaroli alebo arborio
200 g baby špargľa
50 g cibuľa
1 pl olivový olej
100 ml suché biele víno
1 l vývar alebo 1 l vody a 2 ks slepačí bujón
30 g slané maslo
šafrán 1 vrecko
125 g mozzarella
100 g ricotta
morská soľ
čierne korenie mleté
Na dozdobenie
40 g parmezán

Talianske krémové rizoto so špargľou

druh jedla
  • Vegetariánske
kuchyňa

Objavte jedno z najobľúbenejších a najznámejších jedál talianskej kuchyne – krémové talianske rizoto.

  • 35 min.
  • porcie 2
  • stredne náročný

INGREDIENCIE

  • Na dozdobenie

O RECEPTE

zdieľať

Stačí iba kúsok fantázie

Príbeh talianskeho krémového rizota sa spája s históriou ryže v Taliansku, ktorú po prvýkrát doviezli do Talianska a Španielska Arabi počas stredoveku okolo 14. storočia. Zistilo sa, že Taliansko je perfektným miestom na pestovanie ryže kvôli ideálnym podmienkam a z tohto dôvodu sa ryža stala neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne.

Zázračná ingrediencia menom šafran

Podľa legendy vďačíme za vznik rizota mladému učňovi Valeriusovi, ktorý bol povereným tvorbou vitráží pre katedrálu Duomo Di Milano. Keď pracoval, miestni si z neho robili posmech a dávali zásluhy zázračnému koreniu – šafranu za nádherné farby v jeho umeleckých dielach. Premýšľal, ako sa posmeškárom pomstiť a zosnoval plán, ktorý však zlyhal. Na svadbe svojho pána pridal do podávanej ryže veľké množstvo šafranu v nádeji, že túto udalosť skazí, no namiesto toho sa ryža stala veľkým hitom.

Talianske krémové rizoto sa tradične pripravuje iba z talianskej ryže. Ryža Arborio či Carnaroli je preferovanou voľbou na jeho prípravu. No tým najväčším tajomstvom tradičného talianskeho rizota je práve pomalé varenie ryže.

 

 

POSTUP

1
Hotovo
10 min.

Na olivovom oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme neumytú ryžu, ktorú restujeme asi 1 minútu, premiešavame, aby sa nám obalili všetky zrnká ryže. Potom podlejeme bielym vínom. Chvíľu varíme, aby sa nám víno zredukovalo a pridáme šafran a mletého čierneho korenia.

2
Hotovo
15 min.

Následne postupne podlievame vývarom tak, aby bola ryža iba trochu zaliata a premiešavame. Varíme „al dente“, teda nie úplne domäkka, asi 15 minút na miernom ohni.

3
Hotovo
10 min.

Rizoto zjemníme studeným maslom, pridáme na kocky nakrájanú mozarellu, ricottu a zmes premiešame. Následne pridáme nakrájanú baby špargľu a za občasného miešania varíme ešte 5 minút na miernom ohni. Nakoniec ak je potrebné dochutíme soľou.

4
Hotovo

SERVÍROVANIE

Rizoto servírujeme do hlbokého taniera. Pred podávaním posypeme parmezánom.

Receptíkovo

smotanový pohár
predchádzajúci recept
Smotanový dezert
Domáci-kačací-vývar
ďalší recept
Silný domáci kačací vývar
smotanový pohár
predchádzajúci recept
Smotanový dezert
Domáci-kačací-vývar
ďalší recept
Silný domáci kačací vývar

Napíšte komentár

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here