INGREDIENCIE
-
700 g kuracie prsia
-
450 g domáca klobása
-
250 g slanina
-
200 g cibuľačervená
-
Marináda na kuracie prsia
-
3 pl olivový olej
-
2 pl dijonská horčica
-
1 pl sójová omáčka
-
¼ čl morská soľ
-
Zemiaky s kôprom
-
800 g zemiaky
-
5 čl kôporčerstvo nasekaný alebo mrazený
-
1,5 čl morská soľ
-
1,5 l voda
-
80 g slané maslo
O RECEPTE
Recept, ktorý objavili už naši prapredkovia
Už od pradávnych čias, kedy naši predkovia objavili silu ohňa a nastokli prvé kusy mäsa na drevenú palicu a po prvýkrát ju opekali na ohni, započali históriu mäsa na paličke. Táto najjednoduchšia príprava jedla sa stala jednou z najobľúbenejších pochúťok na celom svete dnes známou pod názvom špíz.
Stačí iba kúsok drevenej paličky, či kovovej ihlice s hrotom, na ktoré napicháte zeleninu, mäso, posypete korením, či pokropíte olivovým olejom a necháte piecť. Alebo použijete tú najstaršiu verziu otvorený oheň, kde každé pripravené jedlo chutí tak neuveriteľne.
Tak pre akú verziu sa rozhodnete dnes?
POSTUP
1
Hotovo
70 minút
|
Marináda na kuracie prsiaKuracie prsia si umyjeme a nakrájame na kocky. V miske si pripravíme marinádu z oleja, horčice, soli a sójovej omáčky. Marinádou zalejeme nakrájané kuracie prsia, poriadne premiešame a na hodinu dáme do chladničky. |
2
Hotovo
10 minút
|
Medzitým si nakrájame na koliečka klobásu a cibuľu. Slaninu si nakrájame na väčšie kocky. |
3
Hotovo
85 minút
|
Všetky 4 ingrediencie striedavo napichujeme na špajdľu. Poukladáme na plech zakryjeme alobalom a necháme piecť na 180 stupňov asi 45 minút, tak aby bolo mäso mäkké, potom odkryjeme a dopečieme ešte 30 minút. Pri dopekaní špízy polievame výpekom. |
4
Hotovo
25 minút
|
Zemiaky s kôpromMedzitým si očistíme zemiaky, ktoré umyjeme a nakrájame na malé kocky a vložíme do hrnca s osolenou vodou a uvaríme domäkka. |
5
Hotovo
5 minút
|
Zemiaky si scedíme, pridáme kôpor, maslo a všetko poriadne vareškou premiešame. |
6
Hotovo
|
ServírovanieKuracie špízy podávame so zemiakmi s kôprom. |