INGREDIENCIE
-
400 g mleté hovädzie mäsovýber mäsa je na vás - môžete použiť aj kuracie alebo kombináciu
-
1 pl sušené oregano
-
1 pl dijonská horčica
-
1 cibuľaveľká
-
1 strúčik cesnak
-
½ čl čierne koreniečerstvo namleté
-
½ čl morská soľ
-
3 vajce
-
olivový olej
-
NA DOZDOBENIE
-
dijonská horčica
-
zeleninaparadajka, cibuľa, paprika, kapusta, uhorka
O RECEPTE
Hamburger z Hamburgu
Typickú vôňu hamburgeru zavoniate už na sto krokov. Šťavnaté korenené mleté mäsko v chrumkavej žemli obložené veľkým množstvom rozmanitej zeleniny.
Ako napovedá samotný názov, hamburger (hamburgský steak) pochádza skutočne z Hamburgu, avšak jeho dnešná podoba sa zrodila v Amerike.
Ako je to možné?
Do Ameriky tento „steak“ priniesli nemeckí námorníci a prisťahovalci, avšak tento prevratný nápad vložiť šťavnatý kúsok mäsa do žemle sa zrodil až v 19 storočí. Jeho popularitu odštartovali až robotníci v továrni, kde im plátok mäsa vkladali do chleba, aby sa mohol jednoduchšie konzumovať.
Dnes je hamburger jeden z najobľúbenejších a zároveň celosvetovo najznámejších jedál.
Nuž ale, ako si taký chrumkavý hamburger pripraviť vo vlastnej kuchyni? Ak náhodou zatiaľ nie ste milovníkom „šťavnatého mäsa v žemli“, tak po tomto recepte určite zmeníte svoj názor.
POSTUP
1
Hotovo
70 minút
|
V miske si zmiešame hovädzie mäso, na drobné kocky nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, horčicu, vajíčka, oregano, čierne korenie a soľ. |
2
Hotovo
15 minút
|
V panvici si rozohrejeme olivový olej, rukami vytvarujeme hamburger a vložíme na panvicu. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni ho pečieme cca 10 minút z oboch strán. |
3
Hotovo
10 minút
|
ServírovanieDomáce hamburgery vkladáme do žemieľ, ktoré sme si buď kúpili alebo upiekli. Žemľu rozkrojíme. Jej spodnú časť potrieme jemnou vrstvou horčice, potom naň položíme upečený hamburger a začneme vrstviť zeleninu - krúžky paradajky, cibule, uhorky, papriky a šalátu. Na vrch položíme druhú polovicu žemle, ktorej vnútornú stranu jemne potrieme výpekom a podávame. |