INGREDIENCIE
-
Divoká ryža
-
1 hrnček divoká ryža
-
1 hrnček voda
-
3 pl olivový olej
-
50 g cibuľa
-
1 kocka zeleninový bujón
-
morská soľ
-
Baklažánové chipsy
-
1 kus baklažán
-
olivový olej
-
morská soľ
O RECEPTE
Skúšali ste niekedy divokú ryžu? Tmavá čokoládová farba, nezameniteľná chuť a vysoký obsah antioxidantov, bielkovín, minerálov či vitamínov ľahko pretronfnú tradičnú bielu ryžu. Tentokrát budete ochutnávať kaviár medzi obilninami. Áno, čítate správne, tmavá ryža je skutočne obilnina. Už Domorodí Indiáni objavili čaro tejto zázračnej plodiny a považovali ju za vzácny dar prezývaný Mahnomen / Manoomin (dobré bobule).
Čím bola výnimočná?
Predstavte si ako ju americkí indiáni zberajú ručne, skôr povediac striasajú ju za pomoci palíc z cédrového dreva plaviac sa po plytkých vodách na svojich kanoe. Áno, tak tomuto sa povie ručne zbieraná a ekologicky pestovaná ryža, ktorú jednoducho musíte ochutnať.
POSTUP
1
Hotovo
10 minút
|
Cibuľu si nakrájame na kocky a orestujeme v hrnci na rozpálenom oleji. Pridáme opláchnutú divokú ryžu, ktorú premiešame s opraženou cibuľkou. Ryžu zalejeme vodou a pridáme bujón. |
2
Hotovo
20 minút
|
Miešame pokiaľ sa nám bujón nerozpustí a hrniec uzatvoríme. Keď tlakový hrniec začne „pípať", stíšime plameň a ryžu necháme takto variť 17 minút. Po 18 minútach vypneme plameň a hrniec necháme, pokým sa z neho neuvoľní všetok tlak. |
3
Hotovo
10 minút
|
Baklažán si umyjeme a nakrájame na tenké podlhovasté plátky. Nasolíme a necháme 5 minút odstáť. Na panvici si rozpálime olivový olej a plátky baklažánu opekáme do chrumkava z oboch strán. |