0 0
Jednoduché chili con carne

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
60 g cibuľa
350 g mleté mäso mix hovädzie/bravčové
2 pl olivový olej
100 ml voda
400 g krájané talianske paradajky v konzerve
1 čl morská soľ
2 pl paradajkový pretlak
400 g fazuľa v slanom náleve v konzerve
170 g kukurica v konzerve
¼ čl vegeta
½ balíčka korenia chili con carne
Ryža
250 g ryža
2 pl olivový olej
350 g cibuľa
1 kocka slepačí bujón
450 ml voda

Jednoduché chili con carne

Chili con carne sa od roku 1977 pýši titulom oficiálneho národného jedla štátu Texas.

druh jedla
  • Bez laktózy
  • Bez lepku
  • Spicy
kuchyňa

Viete odkiaľ pochádza recept na chili con carne? Väčšina ľudí by pravdepodobne bez premýšľania povedala: „Mexiko“. No prekvapivo sa mýlia.

  • 85 min.
  • porcie 3
  • jednoduchý

INGREDIENCIE

  • Ryža

O RECEPTE

zdieľať

Jednoduché chili con carne alebo jednoducho chili s mäsom

Viete odkiaľ pochádza recept na chili con carne? Väčšina ľudí by pravdepodobne bez premýšľania  povedala: „Mexiko“. Prekvapivo by sa mýlila, keďže pôvod tejto pikantnej špeciality nie je taký jasný. Odborníci na chili poznajú niekoľko teórií, no ktorá z nich je tá pravdivá, zostane asi navždy záhadou.

Aj kovboji milovali chili con carne

Stará legenda tvrdí, že prisťahovalci z Kanárskych ostrovov priniesli so sebou tento recept, keď na začiatku 17. storočia osídlili San Antonio. Postupne si podmanilo toto jedlo aj srdcia tvrdých kovbojov a priekopníkov a v 80. rokoch 19. storočia sa stánky s chili con carne stali neodmysliteľnou súčasťou ulíc San Antonia. Ženy známe ako „chili queens“ oblečené vo svojich typických mexických šatách predávali con carne ako pouličné jedlo. Aj vďaka nim sa táto špecialita od roku 1977 môže pýšiť titulom oficiálneho národného jedla štátu Texas.

POSTUP

1
Hotovo
10 minút

CHILI CON CARNE

Cibuľu si nakrájame na malé kocky a dáme ju restovať na panvicu s olejom. Restujeme asi 5 minút za občasného miešania.

2
Hotovo
15 minút

Následne pridáme mleté mäso, ktoré cca 5 minút opekáme, potom zalejeme vodou a varíme 15 minút.

3
Hotovo
30 minút

Pridáme paradajky, pretlak, soľ a zmes poriadne premiešame a za občasného miešania varíme 30 minút.

4
Hotovo
30 minút

Nakoniec pridáme fazuľu, kukuricu, vegetu a korenie chili con carne. Zmes poriadne premiešame a za občasného miešania varíme ďalších 30 minút.

5
Hotovo
5 minút

RYŽA (V TLAKOVOM HRNCI)

Cibuľu si nakrájame na malé kocky a dáme ju restovať do hrnca s olejom.

6
Hotovo
2 minúty

Následne vysypeme ryžu, ktorú poriadne premiešame, aby sa nám obalilo každé jedno zrnko.

7
Hotovo
15 minút

Zalejeme ju vodou, pridáme bujón, premiešame a hrniec uzatvoríme. Keď tlakový hrniec začne "pípať", stíšime plameň a ryžu necháme takto variť 7 minút. Po 7 minútach vypneme plameň a hrniec necháme, pokým sa z neho neuvoľní všetok tlak.

Receptíkovo

Čokoládovo-medové guľky s kokosom
predchádzajúci recept
Čokoládovo-medové guľky s kokosom
bezlepkové zemiakové placky
ďalší recept
Bezlepkové zemiakové placky
Čokoládovo-medové guľky s kokosom
predchádzajúci recept
Čokoládovo-medové guľky s kokosom
bezlepkové zemiakové placky
ďalší recept
Bezlepkové zemiakové placky

Napíšte komentár

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here