INGREDIENCIE
-
60 g cibuľa
-
350 g mleté mäsomix hovädzie/bravčové
-
2 pl olivový olej
-
100 ml voda
-
400 g krájané talianske paradajkyv konzerve
-
1 čl morská soľ
-
2 pl paradajkový pretlak
-
400 g fazuľa v slanom nálevev konzerve
-
170 g kukuricav konzerve
-
¼ čl vegeta
-
½ balíčka korenia chili con carne
-
Ryža
-
250 g ryža
-
2 pl olivový olej
-
350 g cibuľa
-
1 kocka slepačí bujón
-
450 ml voda
O RECEPTE
Jednoduché chili con carne alebo jednoducho chili s mäsom
Viete odkiaľ pochádza recept na chili con carne? Väčšina ľudí by pravdepodobne bez premýšľania povedala: „Mexiko“. Prekvapivo by sa mýlila, keďže pôvod tejto pikantnej špeciality nie je taký jasný. Odborníci na chili poznajú niekoľko teórií, no ktorá z nich je tá pravdivá, zostane asi navždy záhadou.
Aj kovboji milovali chili con carne
Stará legenda tvrdí, že prisťahovalci z Kanárskych ostrovov priniesli so sebou tento recept, keď na začiatku 17. storočia osídlili San Antonio. Postupne si podmanilo toto jedlo aj srdcia tvrdých kovbojov a priekopníkov a v 80. rokoch 19. storočia sa stánky s chili con carne stali neodmysliteľnou súčasťou ulíc San Antonia. Ženy známe ako „chili queens“ oblečené vo svojich typických mexických šatách predávali con carne ako pouličné jedlo. Aj vďaka nim sa táto špecialita od roku 1977 môže pýšiť titulom oficiálneho národného jedla štátu Texas.
POSTUP
1
Hotovo
10 minút
|
CHILI CON CARNECibuľu si nakrájame na malé kocky a dáme ju restovať na panvicu s olejom. Restujeme asi 5 minút za občasného miešania. |
2
Hotovo
15 minút
|
Následne pridáme mleté mäso, ktoré cca 5 minút opekáme, potom zalejeme vodou a varíme 15 minút. |
3
Hotovo
30 minút
|
Pridáme paradajky, pretlak, soľ a zmes poriadne premiešame a za občasného miešania varíme 30 minút. |
4
Hotovo
30 minút
|
Nakoniec pridáme fazuľu, kukuricu, vegetu a korenie chili con carne. Zmes poriadne premiešame a za občasného miešania varíme ďalších 30 minút. |
5
Hotovo
5 minút
|
RYŽA (V TLAKOVOM HRNCI)Cibuľu si nakrájame na malé kocky a dáme ju restovať do hrnca s olejom. |
6
Hotovo
2 minúty
|
Následne vysypeme ryžu, ktorú poriadne premiešame, aby sa nám obalilo každé jedno zrnko. |
7
Hotovo
15 minút
|
Zalejeme ju vodou, pridáme bujón, premiešame a hrniec uzatvoríme. Keď tlakový hrniec začne "pípať", stíšime plameň a ryžu necháme takto variť 7 minút. Po 7 minútach vypneme plameň a hrniec necháme, pokým sa z neho neuvoľní všetok tlak. |