0 0
Pečené zemiaky s rozmarínom a nivovým dresingom

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
400 g zemiaky 4 ks
2 pl olivový olej
½ čl morská soľ
1 rozmarín vetvička
Nivový dresing
25 g syr niva
50 g kyslá smotana

NUTRIČNÁ HODNOTA

1 porcia
599 kcal
Kalórie
15 g
Bielkoviny
78,4 g
Sacharidy
6 g
Cukry
23,8 g
Tuky
10 g
Nasýtené mastné kyseliny
6 g
Vláknina
3,6 g
Soľ

Pečené zemiaky s rozmarínom a nivovým dresingom

druh jedla
  • Bez lepku
  • Vegetariánske

Existuje niečo lepšie ako chrumkavé pečené zemiaky?

  • 45 min.
  • porcie 1
  • jednoduchý

INGREDIENCIE

  • Nivový dresing

O RECEPTE

zdieľať

Plodina, ktorá zmenila svet

Ak premýšľate nad tým, odkiaľ sa vzali zemiaky, ich pôvod vás zavedie prinajmenšom do roku 7 000 pred našim letopočtom do oblasti dnešného Peru a Bolívie. Do oblasti vysoko položeného pohoria Ánd, kde pestovali Inkovia stovky odrôd tejto obľúbenej plodiny.

Zemiaky nad zlato

Zemiaky sa v Európe prvýkrát objavili v prvej polovici 16. storočia, keď ich priviezli na palube lodí  Španieli z Južnej Ameriky. Zatiaľ čo sa zemiaky stávali súčasťou európskej kuchyne, Francúzi ich považovali za krmivo pre zvieratá.

Situácia sa zmenila potom, ako Fridrich Veľký Pruský doslovne „spopularizoval“ zemiaky. Rozhodol sa zasiať túto plodinu na kráľovských poliach, ktoré nechal strážiť. V ľuďoch prebudil prirodzenú zvedavosť a túžbu vlastniť niečo tak cenné, čo stojí za stráženie. A tak sa zemiaky začali postupne síriť aj medzi francúzske obyvateľstvo.

POSTUP

1
Hotovo
5 minút

Zemiaky poriadna umyjeme a nakrájame na hrubšie mesiačiky.

2
Hotovo
40 minút

Nakrájané zemiaky dáme do misky, polejeme olivovým olejom, pridáme soľ, vetvičku rozmarínu a zemiaky poriadne premiešame. Zemiaky porozkladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme v rúre 35 minút na 200 °C.

3
Hotovo
5 minút

Medzitým si pripravíme nivový dresing. Nivu si roztlačíme vidličkou a pridáme kyslú smotanu. Obe ingrediencie spolu poriadne premiešame.

4
Hotovo

Servírovanie

Pečené zemiaky servírujeme s nivovým dresingom.

Receptíkovo

Zapekané tuniakové cestoviny so syrom
predchádzajúci recept
Zapekané tuniakové cestoviny so syrom
Sójové rezance v trojobale s maslovými zemiakmi
ďalší recept
Sójové rezance v trojobale s maslovými zemiakmi
Zapekané tuniakové cestoviny so syrom
predchádzajúci recept
Zapekané tuniakové cestoviny so syrom
Sójové rezance v trojobale s maslovými zemiakmi
ďalší recept
Sójové rezance v trojobale s maslovými zemiakmi

Napíšte komentár