INGREDIENCIE
-
400 g zemiaky4 ks
-
2 pl olivový olej
-
½ čl morská soľ
-
1 rozmarínvetvička
-
Nivový dresing
-
25 g syr niva
-
50 g kyslá smotana
O RECEPTE
Plodina, ktorá zmenila svet
Ak premýšľate nad tým, odkiaľ sa vzali zemiaky, ich pôvod vás zavedie prinajmenšom do roku 7 000 pred našim letopočtom do oblasti dnešného Peru a Bolívie. Do oblasti vysoko položeného pohoria Ánd, kde pestovali Inkovia stovky odrôd tejto obľúbenej plodiny.
Zemiaky nad zlato
Zemiaky sa v Európe prvýkrát objavili v prvej polovici 16. storočia, keď ich priviezli na palube lodí Španieli z Južnej Ameriky. Zatiaľ čo sa zemiaky stávali súčasťou európskej kuchyne, Francúzi ich považovali za krmivo pre zvieratá.
Situácia sa zmenila potom, ako Fridrich Veľký Pruský doslovne „spopularizoval“ zemiaky. Rozhodol sa zasiať túto plodinu na kráľovských poliach, ktoré nechal strážiť. V ľuďoch prebudil prirodzenú zvedavosť a túžbu vlastniť niečo tak cenné, čo stojí za stráženie. A tak sa zemiaky začali postupne síriť aj medzi francúzske obyvateľstvo.
POSTUP
1
Hotovo
5 minút
|
Zemiaky poriadna umyjeme a nakrájame na hrubšie mesiačiky. |
2
Hotovo
40 minút
|
Nakrájané zemiaky dáme do misky, polejeme olivovým olejom, pridáme soľ, vetvičku rozmarínu a zemiaky poriadne premiešame. Zemiaky porozkladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a pečieme v rúre 35 minút na 200 °C. |
3
Hotovo
5 minút
|
Medzitým si pripravíme nivový dresing. Nivu si roztlačíme vidličkou a pridáme kyslú smotanu. Obe ingrediencie spolu poriadne premiešame. |
4
Hotovo
|
ServírovaniePečené zemiaky servírujeme s nivovým dresingom. |