0 0
Granadiersky pochod (Grenadier March)

Zdieľaj na tvojej sociálnej sieti:

alebo si môžete skopírovať a zdieľať tento link

INGREDIENCIE

Upraviť počet porcií:
700 g zemiaky
200 g cestoviny z tvrdej pšenice torti – vretená
150 g cibuľa červená
50 g bravčová masť olivový olej
6 čl mletá červená paprika
¼ čl čierne korenie čerstvo drvené
3 čl morská soľ
2 l voda
Ešte budeme potrebovať
100 g zavárané uhorky

NUTRIČNÁ HODNOTA

1 porcia
630 kcal
Kalórie
14,3 g
Bielkoviny
97,3 g
Sacharidy
10,5 g
Cukry
19,5 g
Tuky
7,6 g
Nasýtené mastné kyseliny
8,5 g
Vláknina
3 g
Soľ

Granadiersky pochod (Grenadier March)

druh jedla
  • Bez laktózy
  • Vegetariánske

Rýchly a jednoduchý recept na granadiersky pochod, za ktorý vďačíme rakúsko-uhorskej monarchii sa dedí z generácie na generáciu.

  • 50 min.
  • porcie 3
  • jednoduchý

INGREDIENCIE

  • Ešte budeme potrebovať

O RECEPTE

zdieľať

Recept, za ktorý vďačíme rakúsko-uhorskej monarchii

Príbeh o tom, ako toto jednoduché zemiakovo-cestovinové jedlo známe pod názvom granadiersky pochod vzniklo, napovedá už jeho samotný názov.

V čase napoleonských vojen, kedy rakúskej armáde dochádzali zásoby, boli vojenskí kuchári s ich obmedzenými zásobami a to hlavne cestovinami a zemiakmi doslovne kúzelníci. Ich úlohou bolo uvariť jedlo, ktoré malo dodať vojakom dostatok energie. Vďaka maďarským vojakom, ktorí si pravidelne „vylepšovali“ svoje prídely jedla mletou červenou paprikou, sa dostala táto ingrediencia aj do granadierskeho pochodu.

Veď nakoniec vďaka pridaniu jednej z najdôležitejších ingrediencií – mletej červenej papriky do tohto obľúbeného európskeho receptu sa granadiersky pochod a jeho receptúra dedí dodnes z pokolenia na pokolenie.

 

POSTUP

1
Hotovo
30 minút

Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na malé kocky a dáme variť do osolenej vody (1 l vody a 1 čl soli) na približne 25 minút.

2
Hotovo
10 minút

Medzitým si dáme do druhého hrnca variť cestoviny – torti (1 l vody a 1 čl soli) podľa návodu na obale (vo vriacej vode varíme 2-3 minúty)

3
Hotovo
10 minút

Cestoviny si scedíme do misky. Následne si nakrájame cibuľu na malé kocky, vložíme do hlbokej panvice a orestujeme dozlatista na masti alebo olivovom oleji.

4
Hotovo
5 minút

Scedíme si zemiaky a pridáme ich k orestovanej cibuľke. Poriadne premiešame a zemiaky jemne rozpučíme, aby nám zostali aj kúsky zemiakov. Následne pridáme do zemiakov s cibuľou aj cestoviny a premiešame.

5
Hotovo
5 minút

Nakoniec osolíme, okoreníme, pridáme sladkú papriku a poriadne premiešame.

6
Hotovo

Servírovanie

Granadiersky pochod podávame so sterilizovanými uhorkami.

Receptíkovo

Pečený losos s pestom a mandľovými lupienkami
predchádzajúci recept
Pečený losos s pestom a mandľovými lupienkami
CUKETOVÝ PRÍVAROK S FAŠÍRKOU
ďalší recept
Cuketový prívarok s fašírkou
Pečený losos s pestom a mandľovými lupienkami
predchádzajúci recept
Pečený losos s pestom a mandľovými lupienkami
CUKETOVÝ PRÍVAROK S FAŠÍRKOU
ďalší recept
Cuketový prívarok s fašírkou

Napíšte komentár