INGREDIENCIE
-
700 g zemiaky
-
200 g cestoviny z tvrdej pšenicetorti – vretená
-
150 g cibuľačervená
-
50 g bravčová masťolivový olej
-
6 čl mletá červená paprika
-
¼ čl čierne koreniečerstvo drvené
-
3 čl morská soľ
-
2 l voda
-
Ešte budeme potrebovať
-
100 g zavárané uhorky
O RECEPTE
Recept, za ktorý vďačíme rakúsko-uhorskej monarchii
Príbeh o tom, ako toto jednoduché zemiakovo-cestovinové jedlo známe pod názvom granadiersky pochod vzniklo, napovedá už jeho samotný názov.
V čase napoleonských vojen, kedy rakúskej armáde dochádzali zásoby, boli vojenskí kuchári s ich obmedzenými zásobami a to hlavne cestovinami a zemiakmi doslovne kúzelníci. Ich úlohou bolo uvariť jedlo, ktoré malo dodať vojakom dostatok energie. Vďaka maďarským vojakom, ktorí si pravidelne „vylepšovali“ svoje prídely jedla mletou červenou paprikou, sa dostala táto ingrediencia aj do granadierskeho pochodu.
Veď nakoniec vďaka pridaniu jednej z najdôležitejších ingrediencií – mletej červenej papriky do tohto obľúbeného európskeho receptu sa granadiersky pochod a jeho receptúra dedí dodnes z pokolenia na pokolenie.
POSTUP
1
Hotovo
30 minút
|
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na malé kocky a dáme variť do osolenej vody (1 l vody a 1 čl soli) na približne 25 minút. |
2
Hotovo
10 minút
|
Medzitým si dáme do druhého hrnca variť cestoviny – torti (1 l vody a 1 čl soli) podľa návodu na obale (vo vriacej vode varíme 2-3 minúty) |
3
Hotovo
10 minút
|
Cestoviny si scedíme do misky. Následne si nakrájame cibuľu na malé kocky, vložíme do hlbokej panvice a orestujeme dozlatista na masti alebo olivovom oleji. |
4
Hotovo
5 minút
|
Scedíme si zemiaky a pridáme ich k orestovanej cibuľke. Poriadne premiešame a zemiaky jemne rozpučíme, aby nám zostali aj kúsky zemiakov. Následne pridáme do zemiakov s cibuľou aj cestoviny a premiešame. |
5
Hotovo
5 minút
|
Nakoniec osolíme, okoreníme, pridáme sladkú papriku a poriadne premiešame. |
6
Hotovo
|
ServírovanieGranadiersky pochod podávame so sterilizovanými uhorkami. |