INGREDIENCIE
-
2 ks zemiakyveľké
-
2 pl olivový olej
-
¼ čl morská soľ
-
NA DOZDOBENIE
-
30 g slané maslo
-
50 g slanina
-
1 ks jarná cibuľka
-
2 pl kyslá smotana
O RECEPTE
Jacket potatoes sú dodnes veľmi populárne hlavne vo Veľkej Británii. Ako tradičné obľúbené jedlo získalo svoju popularitu v polovici 19. storočia a to vďaka pouličným predajcom.
Odhadovalo sa, že vábivá vôňa tejto pečenej dobroty, ktorá sa šírila londýnskymi ulicami, dokázala predať každý deň neuveriteľných 10 ton pečených zemiakov. No ak si myslíte, že všetky predané zemiaky sa skonzumovali, ste na omyle. Horúce zemiaky slúžili aj na zahriatie studených rúk počas zimných mesiacov.
POSTUP
1
Hotovo
|
Rúru si vyhrejeme na 250 °C. |
2
Hotovo
5 minút
|
Medzitým si poriadne umyjeme zemiaky, ktoré potrieme olivovým olejom, osolíme, popicháme vidličkou a dáme na plech. |
3
Hotovo
90 minút
|
Zemiaky pečieme hodinu a pol pri teplote 200 °C. Počas pečenia zemiaky pravidelne potierame olivovým olejom. |
4
Hotovo
10 minút
|
Medzitým si nakrájame na kocky slaninu a opečieme na panvici. Jarnú cibuľku si nakrájame na kolieska. |
5
Hotovo
5 minút
|
Po vybratí z rúry zemiaky nakrojíme. Do stredu nakrojeného zemiaku dáme slané maslo, smotanu, posypeme slaninkou a cibuľkou. |