INGREDIENCIE
-
150 g pohánková múka
-
100 g hnedý cukor
-
½ čl sóda bikarbóna
-
1 balíček vanilkový cukor
-
125 g maslo
-
150 g horká čokoláda
-
1 pl kakao
-
1 vajce
-
1 pl citrónová šťava
-
štipka morská soľ
O RECEPTE
Nie je čokoláda ako čokoláda
Len ťažko uveriť tomu, že cookies s kúskami čokolády boli skutočne vynájdené iba vďaka náhode. Vznik receptu na jednu z najobľúbenejších sladkých pochúťok sa pripisuje Ruth Wakefieldovej, ktorá pre svojich hostí v reštaurácii s obľubou vypekať koláčiky od výmyslu sveta. V jeden deň, keď pripravovala sladkú dobrotu pre svojich hostí, zistila, že jej v dome chýba horká čokoláda na pečenie a rozhodla sa pridať do cesta rozlámané kúsky mliečnej čokolády. Očakávala, že sa kúsky v ceste roztopia, no nestalo sa tak. Namiesto toho objavila tak povediac „omylom“ obľúbenú maškrtu zvanú „chocolate chip cookies“
Aj cookies majú svoj sviatok
Milovníci cookies vedia, že práve 4.august je medzinárodným dňom „chocolate chip cookie“. Preto, či ich milujete konzumovať ešte zahorúca alebo so šálkou studeného mlieka, táto sladká maškrta vám spraví nielen tento deň sladším.
POSTUP
1
Hotovo
5 minút
|
Najskôr si predhrejeme rúru na 170 °C a rozpustíme 150 g horkej nalámanej čokolády vo vodnom kúpeli. |
2
Hotovo
5 minút
|
V miske si zmiešame suché prísady, t.j. múku, kakao, sódu bikarbónu a štipku soli. |
3
Hotovo
5 minút
|
V druhej miske si vymiešame zmäknuté maslo s hnedým a vanilkovým cukrom. Následne pridáme roztopenú čokoládu, vajce, citrón a zmes poriadne premiešame. |
4
Hotovo
5 minút
|
Do mokrej zmesi postupne primiešame suchú zmes. |
5
Hotovo
8 minút
|
Plech vyložíme papierom na pečenie a položíme naň guľky cesta, ktoré si vytvarujeme pomocou polievkových lyžíc (guľky nestláčame). Ukladáme ich asi 5 cm od seba. |
6
Hotovo
17 minút
|
Pečieme na na 170 °C 17 minút. |
7
Hotovo
|
Cookies necháme vychladnúť a následne ich premiestnime do uzatváracej dózy, tak vydržia dlhšie krehké. |